ПОСЛАСТИЦА СА ПРЕЛЕПОМ ИСТОРИЈОМ: Стари српски рецепт за ВАСИНУ ТОРТУ на БАКИН НАЧИН испричаће вам причу о ЉУБАВИ и ПОРОДИЦИ
Биће најлепши украс свечане трпезе, а сигурно ће сви тражити парче више.
Данас доносимо један аутентичан српски рецепт за торту који је настао, веровали или не, у Параћину. Причају да је ову посебну торту осмислила ташта Деса за свог зета Васу у знак захвалности.
Торта има префињени спој ораха и чоколаде са ванилом, што ову посластицу потпуно издваја од других.
Да ли је прича о настанку торте истинита или није, није толико ни битно, битно је да Васина торта спада у српске кулинарске класике и свакако представља изазов направити је код куће.
ПУСТИТЕ САЛАТУ, ОД ПАРАДАЈЗА ПРАВИТЕ СОК! Када се конзумира течан има чак осам благотворних дејстава на организам!
НАЈСЛАЂА НИЈЕ ОНА НАЈСАВРШЕНИЈА! Бака Јела на пијаци научила ТРИК ГОДИНЕ - произвођачи јој открили тајну како да изабере НАЈСОЧНИЈУ ЛУБЕНИЦУ
Потребно је:
- 6 јаја
- 6 касика сецера
- 5 касика брасна
- 6 касика мл ораха
- мало млека и ванила за натапање
Фил:
- 200 гр млевених ораха
- 200 гр маслаца или маргарина
- 200 гр сецера
- 100 сецера у праху
- 150 гр цоколаде
- 200 гр мл ораха
- рум по жељи
- 100 мл млека
Припрема:
Кору ћете припремити тако што умутите јаја, додате 6 касика шећера, брашно и орахе, а потом све измешајте и смесу пеците на 200 степени Ц у плеху (24-26 цм) претходно подмазаном и посутом брашном.
Потом, истопите чоколаду са маргарином. Када се мало прохлади, измиксајте да добијете фин светли крем.
У орахе убацити 100 гр врућег млека, па измешајте са чоколадом. Када се сједини, убаците мало рума. Печен бисквит пресеците на пола, а онда га прелите са смешом од 100 мл топлог млека и ванилиног шећера.
Кад се кора прохлади, у средину ставити половину фила који ћете распоредити равномерно свуда, а онда поклопите другом половином бисквита. Премажите и другу половину, па прелијте са 100 гр истопљене чололаде у коју сте додали кашику млека и мало уља.
Најбоље је да торту до служења држите у фрижидеру.