Омиљена домаћа посластица - Рецепт за ЖУТИ КОЛАЧ са ВИШЊАМА, нема ништа укусније, ево како да буде укусан и ваздушаст
Брзо и лако се припрема, а укус је јединствен, цела кућа ће замирисати од њега.
Жути колач са вишњама је свима омиљен, а ево како да вам испадне што ваздушастији.
Састојци:
- 5 јаја
- 1,5 чаша шећера (300 гр)
- 1 чаша јогурта (од 2 дл, или 200 гр јогурта)
- 1 чаша уља (170 гр)
- 2 чаше брашна ( укупно 270 гр)
- 1/2 кесице прашка за пециво
- 400 - 500 гр вишања
- мало прах шећера за посипање колача
- ванил шећер
- чаша = 2 дл
Припрема:
Разбити јаја и одвојити беланца од жуманаца. Беланца миксером умутити у чврст снег, па им постепено додавати шећер.
Мутити још мало, па одложити миксер. Додати жуманца, па их умешати полако, шпатулом.
Постепено додати и остале састојке (јогурт, уље, брашно и прашак за пециво) и полако их сједињавати са беланцима.
Кад тесто буде хомогено, излити га у подмазан и брашном посут плех (мој плех је димензија 35 x 20 цм). На тесто ставити вишње (свеже, из замрзивача или из компота) које су мало оцеђене од вишка сока.
Да вишње не би остале на врху колача и осушиле се, већ да мало утону у колач, а да не падну сасвим на дно, ја их врхом ножића мало гурнем надоле.
Ставити колач у рерну загрејану на 200 степени да се испече. Смањити на 180 степени. Колач је брзо готов, у рерни са вентилацијом печем га ОКО 40 минута, а да је печен, види по томе што се ивице теста почињу одвајати од суда у ком се колач пече, и повлаче се ка средини.
Охладити колач, па га обилно посути прах шећером, помешаним са ванил шећером, и исећи на коцке. Немојте начињати колач који се није потпуно охладио, јер ће бити ''здудан'' и гњецав.
Напомена: да не би било нејасноћа око грамаже састојака, додала сам у заграду тежину изваганих састојака у грамима.