Обавезно урадите 1 ствар ПРЕ стављања СУВОГ МЕСА у ПАСУЉ - Само на тај начин биће савршено мекано и даће посебан шмек
Спремање пасуља не може да прође без сувог меса, а уз један једноставан трик биће савршено мекано.
Познато је да наше домаћице у пасуљ обавезно стављају неко месо. Пре спремања важно је да се обрати пажња не одређене ствари које могу да утичу на укус пасуљ док се кува.
Месо које стављате у пасуљ у виду сувих ребараца, димљене коленице или буткица, треба опрати или прокувати у посебној шерпи како би се спрале све нечистоће или гареж од димљена. Такође, на овај начин месо ће бити мекано и само ће спадати са костију.
Састојци:
450 г пасуља
2 шаргарепе
2 главице црног лука
1 струк празилука
2 ловорова листа
300 г сувог меса по избору
1 кашичица црвене млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
1 кашика зачина
2 кашике брашна
30 мл уља
по укусу со
Припрема:
Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду увече, пре кувања. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око десетак минута па процедити прву воду. Пасуљ налити са топлом водом, исецкати ситније 2 главице црног лука па додати пасуљу, додати 2 ловорова листа и очистити и насећи шаргарепе, лука и пражи лука те их додати пасуљу. Додати опрано и претходно прокувано суво месо или ребра. Кувати око сат ипо до два сата, у зависности од врсте пасуља, неки се скувају брзе, неки не. Можда ће бити потребно да додате још воде, сваки пут налите водом која је већ топла. Додати онолико воде колико хоћете да вам је пасуљ, густ или редак. Кад је пасуљ куван, направити запршку. Ставити у тигањ уље, загрејати па ставити брашно, пропржити, пазите да вам брашно не изгори, прохладити па додати млевену паприку, добро промешати па сипати у кувани пасуљ. Кувати још 5 минута и искључити.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.