PARADAJZ IZ FLAŠE smanjuje rizik od MNOGIH BOLESTI! Baka Jela otkrila recept koji će vam ČUVATI IMUNITET tokom zime
Paradajz iz flaše pojačava njegove nutritivne i druge vrednosti, a i efikasniji je u poređenju sa sirovim u borbi protiv loših bakterija
Paradajz je sinonim za zdravlje. Paradajz (Solanum lvcopersicum L.) ima poreklo čak iz Perua, gde su ga uzgajali Indijanci još davno pre Kolumba. Kada su je španski osvajači u 16. veku doneli paradajz u Evropu, mnogi su ga izbegavali zbog neprijatnog mirisa lista i stabljike. Danas je paradajz jedna od najraširenijih povrtarskih kultura, a njegov se ukus bitno razlikuje od ukusa starinskih sorti. Različit je i po obliku, veličini i boji. Danas se može naći paradajz sa okruglim plodom, duguljastim, zelenim, žutim ili najčešćim crvenim…
Kuvani paradajz ima veći nutritivni značaj od svežeg, mada gubi značajne količine vitamina C. Kuvanjem se, međutim, povećava sadržaj likopena, koji je jak antioksidans i snažno oružje u borbi protiv karcinoma. On neutralizuje čak puta više slobodnih radikala nego vitamin E.
Počinje SEZONA ZIMNICE! Mi vam otkrivamo RECEPT za pečene LJUTE PAPRIČICE SA MEDOM - čisto su savršenstvo
Najukusniji CVET! Baka Jela donosi NAJJEDNOSTAVNIJI recept za CVETNU POGAČU, evo šta je potrebno
Potrebno je:
- 10 kg paradajza
- 3 kašike soli
- 2 veze lista celera
- 3 ljute papričice
- 1 kesica salicila ili vinobrana
- flaše sterilne
Priprema:
Paradajz dobro oprati i iseći trulo ako ima i iseći na kriške. U mašini za meso samleti zajedno sa paprikom i listom celera. Dodati so, pa dobro izjednačiti ubaciti salicil. Dobro izmešati da se salicil rastvori. Ostaviti pokriven da stoji 12 sati ali povremeno izmešati. Sipati u sterilne flaše i zatvoriti novim zatvaračem. Ostaviti na tamnom i hladnom mestu do zime.