Posebno OPASNA za TRUDNICE - Povučena KOBASICA iz prodaje zbog prisustva BAKTERIJE, izaziva dijareju i povišenu temperaturu
Zaražavanje listerijom, može da se ispolji i nakon 90 dana od konzumiranja kontaminirane hrane, a trudnicama se pogotovo savetuje da izbegavaju meke sireve i mesne delikatesne proizvode.
Bakterija koja je pronađena u kobasicama, koje su danas hitno povučene sa hrvatskog tržišta, izaziva kod ljudi crevnu infekciju - listeriozu, koja može da skriva simptome i do čak 90 dana. Teži oblik ove bolesti može da dovede do paralize mišića.
Reč je o bakteriji Listeria monocytogenes, koja pripada rodu Listerija (Listeria), a koja izaziva listeriozu kod ljudi nakon konzumiranja hrane kontaminirane ovom bakterijom.
Zaražavanje listerijom, može da se ispolji i nakon 90 dana od konzumiranja kontaminirane hrane, a trudnicama se pogotovo savetuje da izbegavaju meke sireve i mesne delikatesne proizvode.
Bakterija listerija može da raste na temperaturama ispod nula stepeni, pa do plus 45, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.
U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kažu da je ova bakterija široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja.
- Povrće može biti kontaminirano preko zemljišta. Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme, tako da se bakterija može umnožiti do nivoa koji može izazvati oboljenje tokom distribucije ili skladištenja hrane - kažu u ovoj instituciji.
Postoje dva klinička oblika listerioze:
- neinvazivni
- invazivni
Neinvazivna listerioza
Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti. Inkubacija je kratka, i traje svega nekoliko dana.
Simptomi uključuju:
- dijareju
- povišenu temperaturu
- glavobolju
- bolove u mišićima
- Invazivna listerioza
Invazivna listerioza je ozbiljnije oboljenje koje se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije:
- trudnica
- onkoloških bolesnika
- pacijenata koji imaju AIDS
- pacijenata sa transplantacijom organa
- drugih osoba sa oslabljenim imunitetom
- starih osoba
- odojčadi
- Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosečna inkubacija je od 1 do 2 nedelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana - kažu za "Blic zdravlje" u Gradskom zavodu za javno zdravlje.
Postavljanje dijagnoze i lečenje
Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti odnosno likvoru, mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.
Listerioza se leči antibioticima, i veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom.
Kako u Zavodu kažu najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade.
- Važna je termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, pranje povrća pre jela. Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.
- Prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja, a u visokorizičnu hranu koja se čuva u frižideru spadaju meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi - navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje i trudnicama savetuju da izbegavaju konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda.
Srbija Danas/ Blic zdravlje/ Milica Marković/ prenela: D.M.