clear sky
18°C
04.07.2024.
Beograd
eur
117.0324
usd
108.989
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREPUNA VITAMINA, a sprema se za tili čas - Hladna čorba od KRASTAVACA, idealno letnje OSVEŽENJE

21.06.2024. 17:52
Krastavac čorba
Krastavac čorba / Izvor: Shutterstock

Krastavac je veoma zdrava namirnica zbog niskog broja kalorija i minimalne količine masti. Pritom, krastavac sadrži oko 95% vode što ga čini odličnim izborom za održavanje hidratacije organizma. Zato vam otkrivamo recept za ukusnu letnju čorbu od krastavca koja će vas osvežiti na ovim tropskim vrućinama.

Krastavac ima jedan od najboljih nutritivnih profila među povrćem, pružajući benefite za opšte zdravlje, hidrataciju, gubitak težine i zdravu kožu. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vlakana pa je odličan izbor za svaku letnju dijetu.


Hladna čorba od krastavaca sa mirođijom

Potrebno je

350 g očišćenih krastavaca
250 ml gustog jogurta
50 ml kisele pavlake
1/2 manje glavice crnog luka
1 čen belog luka
2 kašike soka od limuna
2 kašike iseckane mirođije
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera

Krastavac čorba
Krastavac čorba / Izvor: Shutterstock

Priprema

Krastavce operite, oljuštite, prepolovite po dužini, malom kašičicom izvadite semenke, pa ih isecite na kockice. Očistite beli i crni luk, pa ih sitno isecite. Operite mirođiju i sitno je iseckajte, a deo odvojite za garniranje. U blender stavite pripremljeno povrće, pa dodajte sok od limuna, so, biber, jogurt i kiselu pavlaku, pa sve dobro izmutite. Dodajte maslinovo ulje i još jednom kratko izmiksajte.

Supu sipajte u staklenu činiju, pokrite je plastičnom folijom i ohladite je u frižideru najmanje jedan sat. Servirajte u činije i garnirajte maslinovim uljem, kiselom pavlakom i iseckanom mirođijom.

Srbija Danas/ Kurir.zdravlje, Violeta Nedeljković/ Prenela J.Š.