Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕПУНА ВИТАМИНА, а спрема се за тили час - Хладна чорба од КРАСТАВАЦА, идеално летње ОСВЕЖЕЊЕ

21.06.2024. 17:52
Krastavac čorba
Краставац чорба / Извор: Shutterstock

Краставац је веома здрава намирница због ниског броја калорија и минималне количине масти. Притом, краставац садржи око 95% воде што га чини одличним избором за одржавање хидратације организма. Зато вам откривамо рецепт за укусну летњу чорбу од краставца која ће вас освежити на овим тропским врућинама.

Краставац има један од најбољих нутритивних профила међу поврћем, пружајући бенефите за опште здравље, хидратацију, губитак тежине и здраву кожу. Поред тога, ова намирница је богат извор влакана па је одличан избор за сваку летњу дијету.


Хладна чорба од краставаца са мирођијом

Потребно је

350 г очишћених краставаца
250 мл густог јогурта
50 мл киселе павлаке
1/2 мање главице црног лука
1 чен белог лука
2 кашике сока од лимуна
2 кашике исецкане мирођије
1 кашика маслиновог уља
1/2 кашичице соли
прстохват бибера

Krastavac čorba
Краставац чорба / Извор: Shutterstock

Припрема

Краставце оперите, ољуштите, преполовите по дужини, малом кашичицом извадите семенке, па их исеците на коцкице. Очистите бели и црни лук, па их ситно исеците. Оперите мирођију и ситно је исецкајте, а део одвојите за гарнирање. У блендер ставите припремљено поврће, па додајте сок од лимуна, со, бибер, јогурт и киселу павлаку, па све добро измутите. Додајте маслиново уље и још једном кратко измиксајте.

Супу сипајте у стаклену чинију, покрите је пластичном фолијом и охладите је у фрижидеру најмање један сат. Сервирајте у чиније и гарнирајте маслиновим уљем, киселом павлаком и исецканом мирођијом.

Србија Данас/ Курир.здравље, Виолета Недељковић/ Пренела Ј.Ш.