Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Нутрициониста УПОЗОРАВА, сладолед може бити ОПАСАН! Не претерујте са конзумирањем током ВРУЋИНА, подиже ХОЛЕСТЕРОЛ и то није све

21.06.2024. 15:20
Sladoled
Сладолед / Извор: Shutterstock

Нутриционисти упозоравају на количину сладоледа коју једемо и последице претеривања.

Лето је сезона када се често тражи освежење у облику сладоледа, али као и са свим посластицама, важно је знати колико је превише довољно. Поготово када је реч о здрављу срца, холестеролу и општем здрављу, нутриционисти нуде корисне савете како уживати у сладоледу без да угрожавате добробит свог организма.


Холестерол и сладолед: Шта треба знати?

Сладолед, мада укусан, често садржи значајне количине засићених масти и шећера, што може утицати на ниво холестерола. Нутриционисти истичу да је умерена конзумација кључна. 

"Засићене масти присутне у сладоледу могу повећати ЛДЛ ('лош') холестерол у крви", каже др Јелена Лекић, нутриционисткиња. "Претерано конзумирање може допринети ризику од срчаних болести, посебно код особа са већим нивоом холестерола."

Савети за здравије уживање

Изаберите квалитетније опције: Бирајте сладолед са мањим процентом засићених масти и додатог шећера. Воћни сорбети или сладоледи на бази јогурта могу бити боље алтернативе.

Контролишите порције: Ограничите величину порције сладоледа. Мање порције могу задовољити вашу жељу за слатким, а да не преоптеретите организам.

Sladoled
Сладолед / Извор: Shutterstock

Комбинујте са воћем: Додајте свеже воће или орашасте плодове на сладолед. Ово не само да повећава хранљиву вредност, већ и смањује укупан унос калорија и масти.

Водите рачуна о укупном уносу шећера: Поред масти, сладолед често садржи и значајне количине додатог шећера. Редовно конзумирање може допринети ризику од гојазности и дијабетеса типа 2.

Здравствени бенефити умерене конзумације

Умерено уживање у сладоледу може имати и позитивне стране

"Сладолед може бити део балансиране исхране", додаје др Лекић. "У умереним количинама, може пружити тренутак задовољства и допринети бољем расположењу током летњих месеци."

Уживање у сладоледу током високих температура може бити пријатан начин да се освежите, али важно је да останете свесни утицаја на здравље. Уз придржавање савета нутрициониста о умереној конзумацији и избору здравијих опција, можете безбрижно уживати у летњим посластицама, чувајући истовремено своје срце и опште здравље.