Prestanite da PODGREVATE SPANAĆ, može biti veoma opasno, a evo i zašto!
Možda o ovome niste do sad razmišljali, ali je krajnje vreme da počnete.
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.
PAŽNJA, ALARMANTNO: Svakom PETOM Srbinu se zbog OVOGA ne diže! A svakodnevno SVI radimo ISTO!
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar fon Kram.
Da li znate zašto vam TRZA OKO? Može biti znak ove opasne BOLESTI!
Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je fon Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.
Holivudska dijeta: Smršajte šest kilograma za manje od nedelju dana
Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider. Neposredno pre konzumiranja samo ga nakratko podgrejte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok, savetuje Dagmar fon Kram.
Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom gvožđa, što je netačno jer ga u spanaću nema u velikim količinama. Dakle, od konzumacije spanaća ne možemo da očekujemo veću korist u lečenju anemija.