PROBIOTICI OBAVEZNI: Evo kako ćete se na putu izboriti sa DIJAREJOM, mučninom i sličnim problemima!
Budite spemni!
Pored bolesti vožnje, putnička dijareja je najčeši problem sa kojim se suočavamo kada krenemo na put. Nastaje zbog činjenice da lokalna hrana i voda mogu sadržati dopuštene količine mikroorganizama uobičajenih za to područje na koje je lokalno stanovništvo otporno, ali turistima mogu stvarati velike probleme.
NOVA ULOGA VITAMINA C: Pucajte od ZDRAVLJA u samo NEKOLIKO koraka
Infekciju uglavnom izazivaju bakterije Echerihija coli, Shigella i Salmonela. Putnička dijareja se upravo iz ovih razloga, javlja kod 20-50% putnika, bez obzira na to da li odlaze na planinu, more, u selo ili banju.
Putničku dijareju karakterišu učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, temperaturom, a ponekad i prisustvom krvi u stolici.
Prvi oblik zaštite je da sa sobom uvek nosite probiotike.
MAGIČAN LEK: Pij čašu OVOG napitka svakog jutra i spržićeš masne naslage na stomaku BRZINOM MUNJE!
Ne možete jesti sve što inače jedete!
Takođe, tokom trajanja dijareje preporučuje se nešto laganija hrana koja podrazumeva bistre supe, tost, bareni krompir, pirinač i barene jabuke. Lekovite biljke kamilica, nana i majčina dušica deluju umirujuće i pomažu u slučaju grčeva koji često prate dijareju.
U većini slučajeva simptomi prolaze nakon jednog do pet dana, ali nekada mogu trajati i do dve nedelje. Posebno su pod rizikom osobe koje imaju poremećaj imunog sistema, osobe sa dijabetesom, trudnice, odojčad i mala deca koja brže dolaze u stanje dehidratacije od odraslih, pa posebnu pažnju treba obratiti na njih.
OVO PIĆE JE IZVOR BAKTERIJA! Često ga OVAKO naručujemo u restoranima misleći da je veoma zdravo!
Vodite računa o higijeni
Podrazumeva se i da se sve vreme trajanja putovanja treba pridržavati odgovarajućeg higijenskog režima: redovno prati ruke, piti samo flaširanu vodu, jesti oljušteno voće. Hrana koju treba izbegavati su nekuvano meso, sirovo povrće i morski plodovi. Mlečni proizvodi i voda iz česme su takođe hrana visokog rizika. U restoranima je preporučljivo jesti samo kuvanu hranu.