ПРОБИОТИЦИ ОБАВЕЗНИ: Ево како ћете се на путу изборити са ДИЈАРЕЈОМ, мучнином и сличним проблемима!
Будите спемни!
Поред болести вожње, путничка дијареја је најчеши проблем са којим се суочавамо када кренемо на пут. Настаје због чињенице да локална храна и вода могу садржати допуштене количине микроорганизама уобичајених за то подручје на које је локално становништво отпорно, али туристима могу стварати велике проблеме.
НОВА УЛОГА ВИТАМИНА Ц: Пуцајте од ЗДРАВЉА у само НЕКОЛИКО корака
Инфекцију углавном изазивају бактерије Echerihija цоли, Shigella и Салмонела. Путничка дијареја се управо из ових разлога, јавља код 20-50% путника, без обзира на то да ли одлазе на планину, море, у село или бању.
Путничку дијареју карактеришу учестале течне столице праћене мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку, температуром, а понекад и присуством крви у столици.
Први облик заштите је да са собом увек носите пробиотике.
МАГИЧАН ЛЕК: Пиј чашу ОВОГ напитка сваког јутра и спржићеш масне наслаге на стомаку БРЗИНОМ МУЊЕ!
Не можете јести све што иначе једете!
Такође, током трајања дијареје препоручује се нешто лаганија храна која подразумева бистре супе, тост, барени кромпир, пиринач и барене јабуке. Лековите биљке камилица, нана и мајчина душица делују умирујуће и помажу у случају грчева који често прате дијареју.
У већини случајева симптоми пролазе након једног до пет дана, али некада могу трајати и до две недеље. Посебно су под ризиком особе које имају поремећај имуног система, особе са дијабетесом, труднице, одојчад и мала деца која брже долазе у стање дехидратације од одраслих, па посебну пажњу треба обратити на њих.
ОВО ПИЋЕ ЈЕ ИЗВОР БАКТЕРИЈА! Често га ОВАКО наручујемо у ресторанима мислећи да је веома здраво!
Водите рачуна о хигијени
Подразумева се и да се све време трајања путовања треба придржавати одговарајућег хигијенског режима: редовно прати руке, пити само флаширану воду, јести ољуштено воће. Храна коју треба избегавати су некувано месо, сирово поврће и морски плодови. Млечни производи и вода из чесме су такође храна високог ризика. У ресторанима је препоручљиво јести само кувану храну.