Recept za DOMAĆE KIFLICE sa sirom koji svakome uspeva - Brzo se spremaju, a ukus je neverovatan, jedan sastojak daje im divnu zlatnu boju
Pripremate ih po želji, mogu biti slane i slatke. Razlika je samo u tome što ćete za premaz slanih u vodu dodati so, a za premaz slatkih - šećer i unutra staviti džem, dok slane ostaju prazne.
Ako niste iskusna domaćica koja se ispraksala u pravljenju svega, onda ste verovatno probali nekoliko puta praviti kiflice i niste bile baš oduševljene rezultatima. S ovim receptom nema neuspeha, jer svatko tko je probao napraviti na ovaj način uspele su mu. I svi su bili očarani ukusom.
Tajna je u mekanom testu, koje se lako mesi, ali i u tome što se premazuju jajetom, a preko se stavlja margarin, za još sočniji ukus.
Sastojci:
1 mali kvasac
2 kašičice šećera
1/2 l toplog mleka
800 g-1 kg brašna
2 kašičice soli
1 čašu ulja
Za punjenje:
feta sir
pavlaka
začini
Za premazivanje:
1 jaje
susam
margarin
Priprema:
U toplom mleku izmrvite kvasac i dodajte šećer. Promešajte da se sve sedini i ostavite da se aktivira. Zatim postepeno dodajte brašno, so i ulje. Dobro umesite testo, pokrijte i ostavitie da naraste. Zatim ga premesite i podelite na 5 loptica. Od svake loptice razvijte krug (što tanji) i onda isecite po 8 trougova. Pomešajte fetu s pavlakom, začinite po želji i sjedinite. Filujte sa sirom i urolajte, pa ređajtee u pleh. Premažite s umućenim jajetom, pospite susasom i stavite komadić margarina preko svake kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumene, a zatim ih ostavite malo u plehu da upiju margrarin.
Srbija Danas/Stvarukusa/Prenela J.Š.