Recept za GRILIJAŠ TORTU - Omiljena čokoladna torta mnogih, pravo zadovoljstvo za sladokusce
Idealna za bilo koje slavlje, raskošna i ukusna.
Predstavljamo vam recept za popularnu grilijaš tortu.
Za tri kore:
- 12 jaja
- 12 kasika šećera
- 3 kašike brašna
- 360 g samlevenog grilijaša ( 160 g šećera i 200 g samlevenih oraha)
Fil:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 125 g čokolade
- 250 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- grilijaš za posipanje
- 200 g šećera
- 150 g seckanih oraha
Glazura:
150 g čokolade
4,5 kašike ulja
Pripremiti najpre grilijaš: rastopiti na tihoj vatri šećer kao karamel i dodati samlevene orahe. Izruciti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu ili samleti.
Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 g samlevenog grilijaša. Ispeci tri takve korice u četvrtastom plehu obloženom masnim papirom.
Za fil mutiti na pari 5 celih jaja sa šećerom i vanilin šećerom, i na kraju dodati čokoladu. Kad se fil ohladi umešati umućeni maslac.
Posebno pripremiti još jedan grilijaš za posipanje, tako što ćemo rastopiti šećer kao karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi usitniti, ali ne previse.
Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijašem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane.
Ostaviti da se malo rashladi u frižideru pa naneti glazuru od čokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijašem.
Za čokoladnu “borduru” umutiti penasto 100 g maslaca i 100 g rastopljene čokolade, pa spricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte.
Glazura od čokolade – otopiti na tihoj vatri čokoladu i ulje, izmešati i naneti dugačkim širokim nožem preko ohlađene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati ratopljenom čokoladom (bez ulja) kao na slici.
Posluživanje
Ukoliko se čokoladna glazura stegne pre nego ste je lepo izravnamo, možemo naneti kasnije još jedan sloj glazure ( kad se prethodni stegne), ili pomoću šprica sa najmanjim otvorom praviti šare od rastopljene čokolade u vidu izgubljenog puta. Na taj način torta ce biti lepo dekorisana i neće se primetiti kako je urađena glazura.