Рецепт за ГРИЛИЈАШ ТОРТУ - Омиљена чоколадна торта многих, право задовољство за сладокусце
Идеална за било које славље, раскошна и укусна.
Представљамо вам рецепт за популарну грилијаш торту.
За три коре:
- 12 јаја
- 12 касика шећера
- 3 кашике брашна
- 360 г самлевеног грилијаша ( 160 г шећера и 200 г самлевених ораха)
Фил:
- 5 јаја
- 10 кашика шећера
- 125 г чоколаде
- 250 г маслаца
- 1 ванилин шећер
- грилијаш за посипање
- 200 г шећера
- 150 г сецканих ораха
Глазура:
150 г чоколаде
4,5 кашике уља
Припремити најпре грилијаш: растопити на тихој ватри шећер као карамел и додати самлевене орахе. Изруцити на науљени тањир и кад се охлади уситнити у авану или самлети.
За сваку кору умутити пенасто 4 беланца, додати 4 кашике шећера, 4 жуманца, кашику брашна и 120 г самлевеног грилијаша. Испеци три такве корице у четвртастом плеху обложеном масним папиром.
За фил мутити на пари 5 целих јаја са шећером и ванилин шећером, и на крају додати чоколаду. Кад се фил охлади умешати умућени маслац.
Посебно припремити још један грилијаш за посипање, тако што ћемо растопити шећер као карамел и овог пута му додати сецкане орахе. Сипати на науљени тањир, и кад се охлади уситнити, али не превисе.
Филовати корице припремљеним филом и сваку обилно посипати грилијашем. Горњу корицу само премазати филом, као и целу торту са стране.
Оставити да се мало расхлади у фрижидеру па нанети глазуру од чоколаде. Ивице торте украсити преосталим грилијашем.
За чоколадну “бордуру” умутити пенасто 100 г маслаца и 100 г растопљене чоколаде, па сприцем са звездастим отвором декорисати ивице торте.
Глазура од чоколаде – отопити на тихој ватри чоколаду и уље, измешати и нанети дугачким широким ножем преко охлађене торте. Кад се глазура стегне, додатно декорисати ратопљеном чоколадом (без уља) као на слици.
Послуживање
Уколико се чоколадна глазура стегне пре него сте је лепо изравнамо, можемо нанети касније још један слој глазуре ( кад се претходни стегне), или помоћу шприца са најмањим отвором правити шаре од растопљене чоколаде у виду изгубљеног пута. На тај начин торта це бити лепо декорисана и неће се приметити како је урађена глазура.