SAVRŠENO HRSKAVA I LISNATA
Recept za KOSOVSKI PROPEĆ - Pita punjena mlekom i jajima, ovako nešto niste probali
Starinski recept koji će oduševiti sve iskusne domaćice.
Danas vam predstavljmo recet za nešto drugačiju pitu, zove se kosovski propeć. Evo kako se priprema i šta vam je potrebno od namirnica.
Sastojci:
500 gr brašna
1 kašičica soli
300 ml vode
150 g masti ili putera
Nadev:
- 400 ml mleka
- 5 jaja
Priprema
U činiju sipajte 500 grma brašna, jednu kašićčicu soli i dolivajte mlaku vodu da zamesite mekano testo, negde oko 300 mililitara vode.
Kada umesite testo iznesite ga na površinu posutu brašnom mesite ga dok ne postane potpuno brašno.
Ostavite ga da odmori 10 minuta i podelite ga na dva dela.
Uzmite jedan poslužavnik stavite na njega brašno, premesite ove dve jufkice i stavite na poslužavnik. Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta.
U činiju stavite 5 jaja, u jaja dodajte pola kašičice soli i mutite. Jaja ulijte u 400 mililitara mleka i sjedinite.
Nakon pola sata izvadite jednu jufku, istanjite je oklagijom da bude izuzetno takno i velike površine.
Zatim uzmite puter ili mast, šta vam je lepše i premažite celu koru.
Izrežite koru kao picu kada sečete, ali ostavite testo u sredini sastavljeno. Potom krajeve testa sklapajte ka unutrašnjosti. Pokupite krajeve da biste dobili okrugli oblik, ostavite da odmori.
Stavite malo brašna preko i drugu koru na isti način pripremite i sklopite.
U tepsiju veličine 32 centimetra. Prvu jufku rastanjite na veličinu malo veću od tepsije i stavite je u tepsiju za pečenje ( najbolje je da pogledajte uputstvo na videu), zatim istanjite drugu koru koja treba da bude iste veličine.
Preko prve stavite drugu koru i krajeve koji vire izvan tepsije savijajte i pakujte u rubove tepsije obrazujući tako venac od testa.
Na kraju ostavite jedan manji otvor pre nego što preklopite dve strane testa da u njega sipate smesu od mleka i jaja koju ste ranije pripremili, a zatim i taj deo testa zatvorite. Ostavite malu količinu mešavine jaja i mleka da sa njom premažete pitu pre pečenja.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković koji je u prilogu.