Recept za POSNU BAJADERU - Omiljeni sitni kolač gotov za pola sata, a ukus je božanstven
Ukoliko postite ili spremate posnu slavu, evo recepta za vas.
Bajadere su među najpopularnijim sitnim kolačima bez kojih ne možemo zamisliti slavsku trpezu, a evo kako da napravite posne.
Evo koji sastojci su potrebni i kako se prave.
Sastojci:
- 500 g šećera
- 250 g oraha ili lešnika
- 250 g margarina
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 8 štangli crne posne čokolade
Ušpinovati šećer sa dve čaše od 2 dl vode.
U to dodajte 150 g margarina.
Kada se otopi dodajte keks i orahe i sve dobro izmešajte. Podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte četiri štangle čokolade.To uradite odmah dok je masa jos topla kako bi se čokolada odmah istopila.
Kalup u koji želite da formirate bajaderu premažite sa malo putera ili ulja i obložite sa alu-folijom, pa u nju sipajte deo koji je svetliji, a preko deo od čokolade.
Ostavite na hladnom da se dobro stegne.
Kada se dobro ohladilo, uzmite jednu tacnu i prevrnite bajaderu, tako da vam svetliji deo dođe gore..
Celu bajaderu ukrasite sa glazurom od čokolade..
Glazura:
100 g margarina, 4 štangle čokolade