Рецепт за ПОСНУ БАЈАДЕРУ - Омиљени ситни колач готов за пола сата, а укус је божанствен
Уколико постите или спремате посну славу, ево рецепта за вас.
Бајадере су међу најпопуларнијим ситним колачима без којих не можемо замислити славску трпезу, а ево како да направите посне.
Ево који састојци су потребни и како се праве.
Састојци:
- 500 г шећера
- 250 г ораха или лешника
- 250 г маргарина
- 300 г посног млевеног кекса
- 8 штангли црне посне чоколаде
Ушпиновати шећер са две чаше од 2 дл воде.
У то додајте 150 г маргарина.
Када се отопи додајте кекс и орахе и све добро измешајте. Поделите на два дела, па у један део додајте четири штангле чоколаде.То урадите одмах док је маса јос топла како би се чоколада одмах истопила.
Калуп у који желите да формирате бајадеру премажите са мало путера или уља и обложите са алу-фолијом, па у њу сипајте део који је светлији, а преко део од чоколаде.
Оставите на хладном да се добро стегне.
Када се добро охладило, узмите једну тацну и преврните бајадеру, тако да вам светлији део дође горе..
Целу бајадеру украсите са глазуром од чоколаде..
Глазура:
100 г маргарина, 4 штангле чоколаде