Др Ранић открива да ли КАФА са МЛЕКОМ уништава ЖЕЛУДАЦ - Ево и ко никако не сме да је пије и како се ПРАВИЛНО конзумира
Многи се питају да ли је здраво пити кафу са млеком, а докторка Марија Ранић решава све дилеме.
Испијање кафе један је од најважнијих ритуала сваког трећег човека, а мишљења о омиљеном напитку су подељена. Док једни верују да може уништити јетру, постоје и стручњаци који кажу да кафа може бити веома корисна за здравље уколико се конзумира на одређен начин.
Недавно смо писали колико инстант кафе, као што су 3у1 и 2у1 могу бити штетне за организам, а оно што такође ствара дилему јесте да ли је добро додавати млеко у кафу.
Када нам шкоди, а када користи, за емисију "РТС Ординација" говорила је др Марија Ранић из Центра изузетне вредности у области истраживања исхране и метаболизма.
- Дуги низ година је кафа повезивана искључиво са негативним аспектом. Међутим, бројна истраживања указују да заправо она може имати користи по здравље. Код особа које је редовно конзумирају примећено је смањење ризика од појаве дијабетеса, Alchajmerove и Перкинсонове болести, па чак и неких врста канцера. - рекла је доркторка.
Негативна својства кафе
"У њој има масноћа", каже др Ранић. "То су једињења која утичу на повећање лошег холестерола. То није велика количина масноће, али код људи код којих постоји фактор ризика било би боље да је избегавају".
Оптимална доза
- Радили смо нека истраживања, у једној шољивод 1 дл, ове наше, такозвана турске кафе има 100 мг кофеина. Тако да 4 те мале шољице или две велике, како већина од нас пије у пољама од 2 дл су нека оптималан доза. Притом, треба узети у обзир и друге изворе кофеина које током дана уносимо.
Тако је израчунато да осим у кафи, највише кофеина има у енергетским пићима, у једној дози чак 130 мг. У чају из кесице је 50, леденом чају 42, газираним тамним соковима 45 итд...
Да ли је кафу здравије пити с млеком или без?
- И то спада у један од митова да је кафа са млеком лоша за желудац. Нема доказа да је та комбинација лоша. Кафа када јој се дода млеко губи мало на антиоксидативним својствима, који су једна од великих предности овог црног напитка.
Оно о чему се обично не прича, кад је реч о кафи, јесте њено диуретичко својство. - Зато се препоручује да се уз сваку шољицу кафе попију 2-3 чаше воде, да би се надокнадила течност - каже др Ранић и додаје:
- Више печена кафа има више антиоксиданаса. Препознаћете је по боји, има тамнију боју. Заблуда је и да ова кафа има више кофеина, то није тачно, Само има јачи укус, горча је и мање кисела.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.