Recept za SLAGANU SARMU - Sastojci su isti, ukus savršen kako i kod tradicionalne, a ovaj postupak dosta olakšava pripremu
Ovako pripremljena može se služiti i kako slana torta ili predjelo.
Priprema slagane sarme od kiselog kupusa veoma podseća na pravljenje tradicionalne sarme, ali je kraće i manje složeno. Počinjete sa dinstanjem sastojaka, da biste ih na kraju slagali poput složenca ili musake u tepsiji, ili bolje, vatrostalnoj činiji.
Sastojci su isti kao i kod tradicionalne sarme, tako da je i ukus isti, samo postupak slaganja je drugačiji.
Sastojci:
- glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa
- 750 gr mlevenog svinjskog mesa
- 50 – 120 gr pirinča (po ukusu)
- dve glavice crnog luka
- so, biber, mlevena paprika
- brašno za zapršku
Priprema slagane sarme od kiselog kupusa
– isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isecite im koren
– isecite dve glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dve masnoće
– dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso
– operite pirinač i spremite ga sa strane da se cedi
– kada meso pusti sosptveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta
– vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete „spratova“ vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupus.
– na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil „umotajte“ gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.
– nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu
– krčkajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.
Kada kupus omekša, dodajte vodenu zapršku: dve kašike brašna i kašikica mlevene paprike u šolji vode.
Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.