Torta BOEM je raj za sve ljubitelje ČOKOLADE - Jedinstven spoj žutog, crnog fila i korica sa lešnicima će vas oduševiti
Uskoro počinje sezona slava, možda će vam ovaj recept poslužiti kao inspiracija šta da pripremite za svoje goste.
Jedna od popularnijih torti oduvek je bila Boem torta. Jedinstven spoj mekanih korica sa mlevenim lešnicima i dve vrste fila, žutog i crnog. Evo kako se pravi.
Sastojci za koru:
12 belanaca
12 kašika šećera
250 gr pečnih mlevenih lešnika
15 gr kakao
Sastojci za prvi fil:
6 žumanca
6 kašika secera
2 kašike brasna
2 kašike gustina
2 vanil šećera
500 ml mleko
Sastojci za drugi fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
4 štangle čokolade
200 gr maslaca
Glazura:
3 štangle čokolade
3 kašike šećera
1 kašika maslaca
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg, dodati mlevene lešnike i kakao, kašikom lagano sve sjediniti, staviti u najveću tepsiju i peći oko 30 min na 180 - 200 C. Pečenu koru iseci na 3 dela.
Prvi fil: Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanil šećer pomešati sa malo mleka od onih 500 ml, ostalo mleko staviti da kuva, pa skuvati fil kao za puding. Ohladiti.
Drugi fil: žumanca i šećer penasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj dodati čokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohlađen dodati penasto umućen maslac.
Filovati kora - žuti fil - crni fil - kora - zuti - crni fil - kora - glazura.
Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kašike šećera, 80 gr lešnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganaš od 200 ml slatke pavlake i 150 gr cokolade. Torta je divna, nema kome se ne sviđa, piše Kulinarka.