Torta JAPANSKI VETAR miriše na detinjstvo - Spoj sušenih prhkih kora i kremastog fila čine savršenu kombinaciju
Ukoliko čeznete za pravom tortom kakve su se pravile nekada, ovo je pravi izbor.
Svi se sećaju torte Japanski vetar koja je mnogima obeležila detinjstvo. Evo kako se pravi i koji sastojci su vam potrebni.
Za koru
12 belanaca
400g kristal šećera
1 kašika sirćeta
Za fil
12 žumanaca
12 kašika šećera
1l mleka
3 pudinga od vanile
150g oraha
150g mlevenog keksa
1 margarin
Za ukrašavanje
1/2l slatke pavlake
Za koru:
Belanca najbolje da vam odstoje na sobnoj temperaturi 3,4 sata pre mućenja ili jaja ostavite van frizidera da prenoće. Bitno da ne budu hladna.
Rernu zagrejte na 250 stepeni.
Umutiti dobro belanca, kada su umućena lagano dodavati šećer, ne prastajete sa mućenjem, mora da bude jako čvrst sneg.
Pred kraj dodajte kašiku sirćeta i jos mutite.
Veliki pleh od šporeta premažite margarinom, stavite pek papir i opet premažite margarinom.
Izručite umućena belanca i poravnajte.
Stavite u rernu i temperaturu odmah smanjite na 150 stepeni.
Sušite koru sat vremena pa smanjite na 100 stepeni i sušite još pola sata.
Otvorite rernu i ostavite koru u rerni dok se rerna potpuno ne ohladi i kora u njoj.
Ja to nekad radim uveče, pa ostavim koru preko noći u rerni, bude još bolja.
Za fil:
Stavite da se kuva 8dl mleka sa šećerom.
Žumanca umutite, dodajte ostatak mleka, puding i kad mleko prokuva, sklonite sa vatre dodajte polako žumanca sa pudingom svo vreme muteći žicom da se ne stvore grudvice.
Vratite na tihu vatru i mešajte žicom dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi.
Margarin penasto umutite pa dodajte ohlađenom filu.
Fil podelite na 2 dela, jedan ostavite žut a drugom dodajte mleveni keks i orahe.
Koru presecite na pola, tako da dobijete 2 kore.
Filujte: Kora+ fil sa keksom i orasima+žuti fil+kora+fil sa keksom i orasima+žuti fil i odgore umućena slatka pavlaka, piše Kulinarka.