Торта ЈАПАНСКИ ВЕТАР мирише на детињство - Спој сушених прхких кора и кремастог фила чине савршену комбинацију
Уколико чезнете за правом тортом какве су се правиле некада, ово је прави избор.
Сви се сећају торте Јапански ветар која је многима обележила детињство. Ево како се прави и који састојци су вам потребни.
За кору
12 беланаца
400г кристал шећера
1 кашика сирћета
За фил
12 жуманаца
12 кашика шећера
1л млека
3 пудинга од ваниле
150г ораха
150г млевеног кекса
1 маргарин
За украшавање
1/2л слатке павлаке
За кору:
Беланца најбоље да вам одстоје на собној температури 3,4 сата пре мућења или јаја оставите ван фризидера да преноће. Битно да не буду хладна.
Рерну загрејте на 250 степени.
Умутити добро беланца, када су умућена лагано додавати шећер, не прастајете са мућењем, мора да буде јако чврст снег.
Пред крај додајте кашику сирћета и јос мутите.
Велики плех од шпорета премажите маргарином, ставите пек папир и опет премажите маргарином.
Изручите умућена беланца и поравнајте.
Ставите у рерну и температуру одмах смањите на 150 степени.
Сушите кору сат времена па смањите на 100 степени и сушите још пола сата.
Отворите рерну и оставите кору у рерни док се рерна потпуно не охлади и кора у њој.
Ја то некад радим увече, па оставим кору преко ноћи у рерни, буде још боља.
За фил:
Ставите да се кува 8дл млека са шећером.
Жуманца умутите, додајте остатак млека, пудинг и кад млеко прокува, склоните са ватре додајте полако жуманца са пудингом сво време мутећи жицом да се не створе грудвице.
Вратите на тиху ватру и мешајте жицом док се не згусне.
Оставите да се охлади.
Маргарин пенасто умутите па додајте охлађеном филу.
Фил поделите на 2 дела, један оставите жут а другом додајте млевени кекс и орахе.
Кору пресеците на пола, тако да добијете 2 коре.
Филујте: Кора фил са кексом и орасима жути фил кора фил са кексом и орасима жути фил и одгоре умућена слатка павлака, пише Кулинарка.