Торта БОЕМ је рај за све љубитеље ЧОКОЛАДЕ - Јединствен спој жутог, црног фила и корица са лешницима ће вас одушевити
Ускоро почиње сезона слава, можда ће вам овај рецепт послужити као инспирација шта да припремите за своје госте.
Једна од популарнијих торти одувек је била Боем торта. Јединствен спој меканих корица са млевеним лешницима и две врсте фила, жутог и црног. Ево како се прави.
Састојци за кору:
12 беланаца
12 кашика шећера
250 гр печних млевених лешника
15 гр какао
Састојци за први фил:
6 жуманца
6 кашика сецера
2 кашике брасна
2 кашике густина
2 ванил шећера
500 мл млеко
Састојци за други фил:
6 жуманаца
6 кашика шећера
4 штангле чоколаде
200 гр маслаца
Глазура:
3 штангле чоколаде
3 кашике шећера
1 кашика маслаца
Беланца и шећер умутити у чврст снег, додати млевене лешнике и какао, кашиком лагано све сјединити, ставити у највећу тепсију и пећи око 30 мин на 180 - 200 Ц. Печену кору исеци на 3 дела.
Први фил: Жуманца, шећер, густин, брашно и ванил шећер помешати са мало млека од оних 500 мл, остало млеко ставити да кува, па скувати фил као за пудинг. Охладити.
Други фил: жуманца и шећер пенасто умутити па их скувати на пари, пред крај додати чоколаду кад се истопи склонити са паре фил, охладити, и у охлађен додати пенасто умућен маслац.
Филовати кора - жути фил - црни фил - кора - зути - црни фил - кора - глазура.
Послуживање
Ја сам овај пут правила 3 одвојене коре, 4 беланца, 4 кашике шећера, 80 гр лешника и 5 гр какао, а за глазуру направила ганаш од 200 мл слатке павлаке и 150 гр цоколаде. Торта је дивна, нема коме се не свиђа, пише Кулинарка.