Рецепт за СЛАГАНУ САРМУ - Састојци су исти, укус савршен како и код традиционалне, а овај поступак доста олакшава припрему
Овако припремљена може се служити и како слана торта или предјело.
Припрема слагане сарме од киселог купуса веома подсећа на прављење традиционалне сарме, али је краће и мање сложено. Почињете са динстањем састојака, да бисте их на крају слагали попут сложенца или мусаке у тепсији, или боље, ватросталној чинији.
Састојци су исти као и код традиционалне сарме, тако да је и укус исти, само поступак слагања је другачији.
Састојци:
- главица киселог купуса или паковање листова киселог купуса
- 750 гр млевеног свињског меса
- 50 – 120 гр пиринча (по укусу)
- две главице црног лука
- со, бибер, млевена паприка
- брашно за запршку
Припрема слагане сарме од киселог купуса
– исперите листове киселог купуса да уклоните вишак киселости и исеците им корен
– исеците две главице црног лука на коцкице и издинстајте на кашики до две масноће
– додајте још масноће, па издинстајте месо
– оперите пиринач и спремите га са стране да се цеди
– када месо пусти сосптвени сок, убаците у тигањ са месом и луком пиринач и динстајте још десетак минута
– ватросталну чинију обложите са свих страна листовима купуса. Направите неколико слојева – онолико колико ћете „спратова“ ваше слагане сарме правити. За ову количину, идеална су три слоја киселог купус.
– на дно сипајте прву трећину фила – дебљина да буде два до три прста. Фил „умотајте“ горњим слојем купуса. Затим сипајте другу трећину фила и поновите поступак. Тако три пута.
– након што сте умотали и последњи слој ваше слагане сарме, прекријте са два или три већа листа киселог купуса. Налијте воду
– крчкајте 120 минута у рерни, на 180 степени.
Када купус омекша, додајте водену запршку: две кашике брашна и кашикица млевене паприке у шољи воде.
Вратите у рерну и крчајте још двадесетак минута.