Regulišite težinu i zaštitite srce: Ovo je najzdravija grickalica na svetu
Uvrstite je u jelovnik.
O orašastim plodovima u kontekstu zdrave hrane se u poslednje vreme govori sve više, a nutricionisti navode bezbroj razloga koji govore u prilog tome koliko su oni dobri za zdravlje.
Dijeta za zaposlene! Sami birate koliko dugo ćete biti na ovom režimu!
Mokraćna kiselina može da ošteti dosta organa: Evo kako da je sprečite da vam razori telo!
Veoma bitno: Šta doručkovati pre jutarnjeg vežbanja
No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali da budu pistaći. Oni spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih rimski vladari smatrali pravom poslasticom.
Za grickanje se preporučuju kako zbog svog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svetu. Mnogo je razloga zašto bi trebali da postanu deo vaše ishrane, a ovi su sam neki od njih:
Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.
Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.
Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.
Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.
Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.
Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistaća. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.
Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.
Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.
OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U ovim situacijama NIKAKO ne bi trebalo da PIJETE vodu
VAŠ KRVNI PRITISAK JE OPASNO VISOK AKO IMATE OVE SIMPTOME: Odmah reagujte dok nije KASNO
POPIJTE SAMO JEDNU ČAŠU OVOGA PRED SPAVANJE: Svi otrovi iz creva će biti isprani! (RECEPT)
OBRATITE PAŽNJU! Prilikom tretiranja OPEKOTINA izbegnite ovih PET GREŠAKA!
PRIKRIVENA DEPRESIJA JE OPASNA: Ukoliko se PREPOZNATE jako je VAŽNO da se suočite sa OVIM