Produžite rok trajanja OVIM namirnicama - dovoljno je da uradite SAMO jednu stvar, i nemate razloga za brigu
Prilikom kupovine namirnica ili njihovog skladištenja, obično se oslanjamo na rok isteka utisnut na pakovanju od strane proizvođača, međutim, neke namirnice mogu trajati mnogo duže od toga.
Poznato je da šećer, brašno ili prašak za pecivo imaju izuzetno dug rok trajanja, međutim, postoji način kako da ove namirnice ostanu sveže i pogodne za upotrebu čak i nakon isteka datuma utisnutog na pakovanju.
Ključ je u pravilnom skladištenju, a sve što treba da uradite jeste da ih čuvate na hladom i zatamljenom mestu, u hermetički zatvorenim posudama.
Kako produžiti rok trajanja brašnu?
Belo brašno obično traje jednu do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, a može se držati i u frižideru ili zamrzivaču kako bi se produžio njegov rok trajanja.
Ono od celih zrna žitarica ima nešto kraći rok budući da sadrži klice i mekinje, koje nakon dugog stajanja mogu da oksidiraju.
Ovo brašno može trajati od tri meseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i bezglutenska brašna obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, skladištite ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.
Šećer nikako u frižider
Beli kristal šećer generalno ima dug rok trajanja jer ne podržava rast i razvoj mikroorganizama. Ipak, preporučuje se da ga upotrebite u dve godine. Za razliku od brašna, šećer nikako ne treba da čuvate u frižideru jer on upija vlagu i mirise. Najbolje je čuvati ga na suvom i hladnom mestu, poput špajza ili ostave, a da biste izbegli stvaranje grudvica prespite ga u hermetički zatvorenu posedu.
Prašak za pecivo i soda bikarbona
I jedno i drugo traje oko dve godine ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Pošto su to aktivni sastojci, važno je pratiti njihov rok trajanja. Jednostavan način da proverite aktivnost sode bikarbone je dodavanje malo vruće vode i sirćeta – ako se pojave mehurići, soda je još uvek aktivna. Za prašak za pecivo, dovoljno je dodati vruću vodu.
Kvasac
Suvi aktivni kvasac traje oko godinu dana, dok instant kvasac može imati rok trajanja od dve godine. Sveži kvasac se čuva u frižideru i traje dve nedelje, i ne sme se zamrzavati. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, dodajte jednu kašičicu šećera sa malo kvasca u četvrtinu šolje tople vode. Ako se nakon 10 minuta pojave mehurići, kvasac je još uvek dobar za upotrebu.