Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Продужите рок трајања ОВИМ намирницама - довољно је да урадите САМО једну ствар, и немате разлога за бригу

11.06.2024. 14:22
hrana
храна / Извор: Shutterstock

Приликом куповине намирница или њиховог складиштења, обично се ослањамо на рок истека утиснут на паковању од стране произвођача, међутим, неке намирнице могу трајати много дуже од тога.

Познато је да шећер, брашно или прашак за пециво имају изузетно дуг рок трајања, међутим, постоји начин како да ове намирнице остану свеже и погодне за употребу чак и након истека датума утиснутог на паковању. 

Кључ је у правилном складиштењу, а све што треба да урадите јесте да их чувате на хладом и затамљеном месту, у херметички затвореним посудама. 

Како продужити рок трајања брашну? 

Бело брашно обично траје једну до две године. Након отварања, најбоље је да га чувате у херметички затвореној посуди на хладном и сувом месту, а може се држати и у фрижидеру или замрзивачу како би се продужио његов рок трајања.

Оно од целих зрна житарица има нешто краћи рок будући да садржи клице и мекиње, које након дугог стајања могу да оксидирају. 

Priprema hleba
Припрема хлеба / Извор: Shutterstock

Ово брашно може трајати од три месеца до једне године, док брашна од орашастих плодова и безглутенска брашна обично трају од три до шест месеци. Након отварања, складиштите их у фрижидеру или замрзивачу у херметички затвореним посудама.

Шећер никако у фрижидер

Бели кристал шећер генерално има дуг рок трајања јер не подржава раст и развој микроорганизама. Ипак, препоручује се да га употребите у две године. За разлику од брашна, шећер никако не треба да чувате у фрижидеру јер он упија влагу и мирисе. Најбоље је чувати га на сувом и хладном месту, попут шпајза или оставе, а да бисте избегли стварање грудвица преспите га у херметички затворену поседу. 

Šećeri
Шећери / Извор: Shutterstock

Прашак за пециво и сода бикарбона

И једно и друго траје око две године ако се чувају на хладном и сувом месту, као што је остава. Пошто су то активни састојци, важно је пратити њихов рок трајања. Једноставан начин да проверите активност соде бикарбоне је додавање мало вруће воде и сирћета – ако се појаве мехурићи, сода је још увек активна. За прашак за пециво, довољно је додати врућу воду.

frižider
фрижидер / Извор: Shutterstock

Квасац

Суви активни квасац траје око годину дана, док инстант квасац може имати рок трајања од две године. Свежи квасац се чува у фрижидеру и траје две недеље, и не сме се замрзавати.  Да бисте проверили да ли је квасац још увек активан, додајте једну кашичицу шећера са мало квасца у четвртину шоље топле воде. Ако се након 10 минута појаве мехурићи, квасац је још увек добар за употребу.