Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шта је ЗДРАВИЈЕ? Лубеница или ДИЊА - Ево одговора, а сазнајте и које воће је бољи избор уколико желите да смршате

03.07.2024. 16:17
lubenica i dinja
лубеница и диња / Извор: Shutterstock

Постоје разлике у саставу витамина и минерала.

Диње и лубенице су неизоставни део летњих освежења због своје сочности и богатог укуса.

Ове воћке су изванредан извор хидратације јер садрже висок проценат воде, што их чини идеалним за вреле летње дане. Поред тога, богате су витаминима и минералима, посебно витамином Ц, који јача имуни систем.

Њихова природна слаткоћа задовољава потребу за десертом на здрав начин, без додатних шећера. Уз то, диње и лубенице су изузетно воће – могу се јести саме, као део воћних салата или користити у разним напицима и смутијима.

lubenica
лубеница / Извор: Shutterstock

Лубеница и диња су обе освежавајуће воћке које су савршене за вреле летње дане, али свака има своје предности.

Прености лубенице:

Висок садржај воде: лубеница је сачињена од око 92% воде, што је чини одличном за хидратацију током врућих дана.

Низак калоријски садржај: лубеница је нискокалорична, што је чини савршеном ужином за оне који пазе на унос калорија.

Витамини и минерали: богата је витамином Ц, витамином А и антиоксидантом ликопеном, који је повезан са смањењем ризика од одређених болести.

Једноставна за конзумацију: може се лако исећи и јести без потребе за додатним припремама.

Предности диње:

Висок садржај воде: диња такође садржи висок проценат воде (око 90%), што помаже у одржавању хидратације.

Богата хранљивим материјама: диња је добар извор витамина Ц, витамина А (у облику бета-каротена) и калијума.

Природна слаткоћа: има природно сладак укус, што је чини одличном алтернативом за слаткише и друге високо калоричне десерте.

Свестраност: може се користити у воћним салатама, смутијима, или чак као дио освежавајућих летњих напитака.

Диња или лубеница? За хидратацију: лубеница може бити бољи избор због већег процента воде.

dinja
диња / Извор: Shutterstock

За нутритивну вредност: обе воћке су богате витаминима и минералима, али диња нуди нешто више бета-каротена.

За уживање у укусу: ако преферирате слађи, интензивнији укус, диња може бити бољи избор. Лубеница има благи, освежавајући укус који је савршен за једноставне ужине.

За нискокалоричне ужине: лубеница је одличан избор због ниског калоријског садржаја.