Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАКО ДА СКУВАТЕ ПАСУЉ ЗА 45 МИНУТА? Не треба вам експрес лонац, само убаците ОВАЈ састојак

03.07.2024. 07:01
Kuvani pasulj
Кувани пасуљ / Извор: Youtube printscreen/Moja кухиња Тања

Неквалитетан и стар пасуљ можда се и никада не скува да би био као што треба да буде, независно од времена које проведе у шерпи.

Просто као пасуљ, кажу многи, али није баш тако једноставно припремити чорбу од пасуља, или једноставно пасуљ које је и даље међу најомиљенијим јелима код нас. Главно питање када га неко припрема је да ли то може некако брже да се скува.

Има ту различитих теорија и трикова који не подразумевају да пасуљ потопите претходне ноћи у хладну воду.

Једна од варијанти је коришћење експрес лонца, који у многоме скраћује процес кувања и то не само код пасуља. А ако немате експрес лонац, онда ћете морати да примените неки од ових савета које искуснији кувари користе већ годинама.

Добро је да код првог кувања пасуља у воду додате 1 кашичицу соде бикарбоне. Оставите пасуљ да се крчка најмање 15 минута, након тога оцедите воду и додајте мало уља. Добро промешајте, како би били сигурни да је уље распоређено по сваком зрну.

Kuvani pasulj
Кувани пасуљ / Извор: Youtube printscreen/Moja кухиња Тања

Долијте хладну воду у односу 4:1 према пасуљу, додајте 50 мл ракије и прокувајте. Оставите да се крчка 45-50 минута и требало би да имате потпуно скуван пасуљ.

И на последњем месту, али не и по важности – време за кување пасуља зависи пре свега од његове врсте и квалитета. Неквалитетан и стар пасуљ можда се и никада не скува да би био као што треба да буде, независно од времена које проведе у шерпи.