Koga briga za kilograme? Dajemo vam ideju za današnji ručak - nakon ukusne slane fantazije, sledi OVA poslastica
I najkreativniji u kuhinji nekada ostanu bez inspiracije. Međutim, kada postoje ovako laki i ukusni recepti, nikada nema zime!
Umesto da potrošite vreme na razvijanje kora, ovaj put u pomoć pristižu kupovne, koje ovaj sočan pica rolat čine neodoljivim.
A, nakon bogatog obroka, stižu poznate grčke kocke koje mogu da utole želju i najvećim sladokuscima među vama.
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 250 g šunke isečene na tanke listiće
- 400 g šampinjona
- 250 g sira
- 1 pakovanje tost sira
- 180 ml kisele pavlake
- 200 ml kečapa
- 2 jajeta
- origano
- ulje
Priprema
1. U većoj posudi izmešati jaja s kiselom pavlakom da dobijete jednoličnu smesu. Sir narendati.
2. Poređati tri kore jednu na drugu i premazati ih kečapom. Na kečap staviti koru, a preko nje narendan sir, a preko njega poslagati tost sir. Na sir staviti još jednu koru na koju se poređa šunka. Prekriti korom na koju treba staviti iseckane i blago propržene šampinjone (mogu i marinirani). Na njih staviti koru koja se potom premaže mešavinom kisele pavlake i jaja. Zatim staviti još jednu koru i nju premazati kečapom. Na kečap staviti narendan sir i preostalu šunku i šampinjone. Staviti origano po ukusu i sve uviti u rolat.
3. Pripremljen rolat pre pečenja premazati mešavinom jaja i kisele pavlake.
4. Peći 30 minuta na 200 stepeni.
Visoke temperature već su počele - odlazak na letovanje je nikad bliži, a kilograma nikad više. Ali, šta da radimo kada ne možemo da odolimo savršenim poslasticama.
Naš današnji izbor su grčke kocke. Dovoljno je da čujete šta sve ima unutra - korice od oraha, krem od žumanaca sa seckanom crnom i belom čokoladom i lomljenim plazma keksom. Jasno vam je da će ukućani uvek tražiti da ih pravite ponovo.
Sastojci
Za jednu koru, a peku se dve:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
- 5 grama praška za pecivo
Fil
- 8 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 700 mililitara mleka
- 250 grama margarina ili maslaca
- 150 grama šećera u prahu
- 80 grama mlečne čokolade
- 80 grama bele čokolade
-100 grama lomljenog plazma keksa
Za dekoraciju:
- 2 krem šlaga od čokolade
Priprema
Najpre razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutite sa šećerom u čvrst šne. Dodati keks, orahe i prašak za pecivo.
Sjediniti mešanjem, pa izliti u pleh obložen pek-papirom dimenzija 35 x 25 cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 12,13 minuta. Kada je gotova, na isti način pripremiti i ispeći još jednu koru.
Za fil pomešati žumanca, šećer i brašno sa 200 ml mleka, a preostalih 500 ml staviti da provri. Kad mleko provri, dodati smesu sa žumancima i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Maslac ili margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu.
Umutiti ohlađen fil od žumanaca. Fil od žumanaca postepeno dodavati margarin i šećer uz mućenje.
Iseckati obe vrste čokolade, pa dodati kremu, dodati i lomljeni keks i sve sjediniti.
Na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom korom pa naneti ostatak. Gotove kocke možete dekorisati po želji, naš predlog je šlag krem od čokolade. Dobro ohladiti, pa poslužiti.