SLATKA gibanica sa orasima MIRIŠE na jesen - Ukusna GUŽVARA spolja hrskava, a iznutra meka i sočna
Osvaja i mirisom i ukusom
Kad jesen zakuca na vrata, donosi sa sobom sve one mirise i ukuse koji nas podsećaju na domaću toplinu i tradiciju. Jedan od tih nezaobilaznih specijaliteta je slatka gibanica sa orasima – prava poslastica koja miriše na sve lepe trenutke u porodici. Ova gužvara je savršen spoj hrskave spoljašnje kore i meke, sočne unutrašnjosti, koja skriva bogatstvo ukusa oraha, šećera i blagog mirisa vanile.
Idealna za uživanje u mirnim jesenjim danima, ova gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.
Savršen recept za jesenje druženje, ovaj slatki zalogaj je prava poslastica koju ćete voleti i deliti sa najmilijima.
Sastojci
- 250g tankih kora za pitu
- 250g krupnije mlevenih oraha
- 250g šećera (može i manje)
- 2dl jogurta
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Priprema
U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer.
Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min.
Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu.
Izvor Lepi Brka