СЛАТКА гибаница са орасима МИРИШЕ на јесен - Укусна ГУЖВАРА споља хрскава, а изнутра мека и сочна
Осваја и мирисом и укусом
Кад јесен закуца на врата, доноси са собом све оне мирисе и укусе који нас подсећају на домаћу топлину и традицију. Један од тих незаобилазних специјалитета је слатка гибаница са орасима – права посластица која мирише на све лепе тренутке у породици. Ова гужвара је савршен спој хрскаве спољашње коре и меке, сочне унутрашњости, која скрива богатство укуса ораха, шећера и благог мириса ваниле.
Идеална за уживање у мирним јесењим данима, ова гибаница се лако припрема, а још лепша постаје када се уједине мириси свежег теста, печених ораха и топле шоље чаја. Уз сваки залогај, уживаћете у контрасту текстура – споља хрскава, а изнутра невероватно сочна и мекана.
Савршен рецепт за јесење дружење, овај слатки залогај је права посластица коју ћете волети и делити са најмилијима.
Састојци
- 250г танких кора за питу
- 250г крупније млевених ораха
- 250г шећера (може и мање)
- 2дл јогурта
- 1дл уља
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кесица ванилин шећера
- 4 већа јајета ( 1 за премазивање по потреби)
Припрема
У посуду за мешање ставити шећер, јаја, јогурт, прашак за пециво и ванилин шећер.
Све добро промешати да се шећер истопи.
Након тога додати орахе и уље, па све добро промешати. Округлу ватросталну посуду мало науљити па обложити зидове и дно са три коре тако да се направи гнездо. Узимати једну по једну кору и добро их натопити добијеним филом па ређати у посуду. Последње две коре ставити преко свега па вишак кора од „гнезда“ пребацити на унутра и све премазати са мало фила, или ако вам није остало фила умутити једно јаје, па премазати. Пећи у рерни загрејаној на 180°Ц око 40мин.
Последњих 10 минута по потреби прекрити гужвару алу фолијом да не би загорела по површини.
Након печења оставити је да се мало охлади и сервирати топлу или хладну.
Извор Лепи Брка