SOČNE I MEKANE - Recept za najlepše TULUMBE koje ste jeli, kao iz poslastičarnice, brzo i lako
Spremite ih i obradujte ukućane domaćom poslasticom.
Ukoliko volite tulumbe evo jednog dobrog recepta za vas.
Sastojci za šerbet:
1 kg šećera
0,5 l. vode
1 manji limun
Za testo je potrebno:
- 0,5 l. vode
- 1 k.š.(kafena šoljica od 1 dl) šećera
- 1 k.š. ulja
- 500 g oštrog brašna
- 5 jaja
- malo soli za mućenje jaja
- Brašno i jaja zagrejani na sobnoj temperaturi
Prethodnog dana skuvati šerbet.
Staviti šećer i vodu da provri(pokriti šerpu da to bude čim pre). Dodati onda nasečen limun na kolutiće i na tišoj vatri(da vri u šerpi), pokriveno opet, neka se kuva neko vreme dok se kolutići limuna ne zastakle.
Ohladiti i staviti u frižider. Treba da bude ledeno hladan.
Testo:
Vodu, šećer i ulje (isto u pokrivenoj šerpi) neka provri. Tada usuti prosejano oštro brašno. Mešati lepo varjačom da se što više brašna izmeša i upari sa vrelom vodom.
Skloniti onda sa vrele ringle i mikserom sa nastavcima za testo na manjoj brzini mešati i mešati….da se cela masa što može više sjedini.
Onda, sipati testo na sto i mesiti rukama (dovoljno se ohladilo da možete da mesite), dok se ne ohladi da bude mlako.
Umutiti mikserom cela jaja sa malo soli.
Prebaciti testo u vanglicu, napraviti rupu u sredini i iz dva puta dodati ona umućena jaja i isto, nastavcima za testo, sve lepo izmešati da testo liči kao na neki gusti krem.
Testom puniti špric i pržiti tulumbe na vrelom ulju.
Pržene tulumbe vaditi direktno u hladan šerbet. Neka stoje u njemu dok vi istiskujete novu turu tulumbi da se prže i ponovo napunite špric. Onda izvadite tulumbe na pleh, a šerpu sa šerbetom vratite u frižider da se opet dobro ohladi za sledeću turu tulumbi, piše Kulinarka.