СОЧНЕ И МЕКАНЕ - Рецепт за најлепше ТУЛУМБЕ које сте јели, као из посластичарнице, брзо и лако
Спремите их и обрадујте укућане домаћом посластицом.
Уколико волите тулумбе ево једног доброг рецепта за вас.
Састојци за шербет:
1 кг шећера
0,5 л. воде
1 мањи лимун
За тесто је потребно:
- 0,5 л. воде
- 1 к.ш.(кафена шољица од 1 дл) шећера
- 1 к.ш. уља
- 500 г оштрог брашна
- 5 јаја
- мало соли за мућење јаја
- Брашно и јаја загрејани на собној температури
Претходног дана скувати шербет.
Ставити шећер и воду да проври(покрити шерпу да то буде чим пре). Додати онда насечен лимун на колутиће и на тишој ватри(да ври у шерпи), покривено опет, нека се кува неко време док се колутићи лимуна не застакле.
Охладити и ставити у фрижидер. Треба да буде ледено хладан.
Тесто:
Воду, шећер и уље (исто у покривеној шерпи) нека проври. Тада усути просејано оштро брашно. Мешати лепо варјачом да се што више брашна измеша и упари са врелом водом.
Склонити онда са вреле рингле и миксером са наставцима за тесто на мањој брзини мешати и мешати….да се цела маса што може више сједини.
Онда, сипати тесто на сто и месити рукама (довољно се охладило да можете да месите), док се не охлади да буде млако.
Умутити миксером цела јаја са мало соли.
Пребацити тесто у ванглицу, направити рупу у средини и из два пута додати она умућена јаја и исто, наставцима за тесто, све лепо измешати да тесто личи као на неки густи крем.
Тестом пунити шприц и пржити тулумбе на врелом уљу.
Пржене тулумбе вадити директно у хладан шербет. Нека стоје у њему док ви истискујете нову туру тулумби да се прже и поново напуните шприц. Онда извадите тулумбе на плех, а шерпу са шербетом вратите у фрижидер да се опет добро охлади за следећу туру тулумби, пише Кулинарка.