SPLITSKA TORTA je puna krckavih oraha i topljene ČOKOLADE - Pravi dragulj na svečanoj trpezi, poslastica kakvoj nema ravne
Isprobajte nove ukuse za svečane torte kojima niko ne može odoleti
Sastojci:
za biskvit:
150 g sitno iseckanih oraha
150 g sitno iseckanih suvih smokvi
150 g sitno iseckanog suvog grožđa
rendana korica od 1 narandže
60 g glatkog brašna
9 belanjaca
150 g šećera
za kremu:
9 žumanaca
125 g šećera u prahu
1 kesica vanil šećera
150 g maslaca
za ukrašavanje torte:
malo otopljene tamne čokolade
seckani orasi
Priprema:
Iseckajte orahe, suve smokve, suvo grožđe i rendanu koricu od narandže i sve izmešajte sa malo brašna. Umutite posebno belance sa šećerom pa dodajte ovo seckano suvo voće. Izlijte u pleh na papir za pečenje pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Kada se ohladi biskvit, isecite ga na 3 jednake trake i ostavite da se dobro ohladi.
Skuvajte fil tako što ćete penasto umutiti žumanca, vanil šećer i šećer u prahu pa kuvati na pari par minuta. Zatim u prohlađen fil dodati margarin pa sve umutiti. Filovati kore, pa ih preliti sa otopljenom čokoladom i orasima.
Srbija Danas/Stil, Vanja Milenković/Prenela J.Š.