Srbi, ovaj PARADAJZ vam je NAJBOLJI - Lekar objasnio koliko je dobar za organizam, a dodavanjem jednog začina postaje SUPERHRANA
Sezona je svežih plodova paradajza, iskoristite je maksimalno, a najbolje bi bilo i da pripremite jednu količinu za zimu koja nam predstoji.
Paradajz – sočan, ukusan, osvežavajući i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina. Šta nam više treba od zdravog povrća?
Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka.
U knjizi „Samo jedna stvar“, dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC. Takođe preporučuje kuvani paradajz kao najzdraviju verziju.
Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića
Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su posle napornog vežbanja konzumirali sok od paradajza pokazali brži oporavak mišića i smanjene upale u poređenju sa onima koji su pili energetske napitke.
Paradajz kao jedno od najpopularnijih plodova
Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.
Sok od paradajza i zdravlje srca
Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili „lošeg holesterola“ i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili „dobrog holesterola“, čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena
Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.
- To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.
Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.