Срби, овај ПАРАДАЈЗ вам је НАЈБОЉИ - Лекар објаснио колико је добар за организам, а додавањем једног зачина постаје СУПЕРХРАНА
Сезона је свежих плодова парадајза, искористите је максимално, а најбоље би било и да припремите једну количину за зиму која нам предстоји.
Парадајз – сочан, укусан, освежавајући и, што је најважније – здрав! Мало калорија, без масноћа и са пуно витамина. Шта нам више треба од здравог поврћа?
Парадајз је богат хранљивим материјама, а њихова корист је још већа када се парадајз кува. Кување помаже у смањењу нивоа масти у крви, бржем опоравку после вежбања, здравијој кожи и смањењу ризика од рака.
У књизи „Само једна ствар“, др Мајкл Мозли истражује овај посебан плод и објашњава зашто има тако позитиван утицај на здравље и виталност, пише BBC. Такође препоручује кувани парадајз као најздравију верзију.
Сок од парадајза помаже у опоравку мишића
Истраживања су показала да конзумирање сока од парадајза помаже у опоравку мишића након вежбања. У једној студији, грчки научници су утврдили да су спортисти који су после напорног вежбања конзумирали сок од парадајза показали бржи опоравак мишића и смањене упале у поређењу са онима који су пили енергетске напитке.
Парадајз као једно од најпопуларнијих плодова
Иако је парадајз технички воће због семена, он је један од најпопуларнијих плодова на свету. Ово је захваљујући његовој разноврсности и корисним хранљивим материјама као што су витамин Ц, калијум, фолна киселина и ликопен.
Сок од парадајза и здравље срца
Анализа шест студија показала је да конзумирање једне до једне и по шоље сока од парадајза дневно током шест недеља може смањити ниво ЛДЛ (липопротеина ниске густине) или „лошег холестерола“ и повећати ниво ХДЛ (липопротеина високе густине) или „доброг холестерола“, чиме се потенцијално смањује ризик од кардиоваскуларних болести.
Кување парадајза побољшава апсорпцију ликопена
Парадајз садржи моћан антиоксиданс ликопен, који помаже у борби против слободних радикала који могу оштетити ћелије у телу. Ликопен је ефикаснији када се парадајз кува, јер топлота разбија ћелијске зидове и чини ликопен лакше доступним.
- То значи да сос од парадајза од свежег или конзервисаног парадајза, па чак и кечап, може да обезбеди више ликопена од свежег парадајза — каже Мајкл Мозли.
Додавање маслиновог уља приликом кувања парадајза повећава апсорпцију ликопена.