Starinska torta GRETA GARBO - Recept koji su obožavali u bivšoj Jugoslaviji, spoj karamele i čokolade čini je neodoljivom
Ukoliko vam je potrebna inspiracija za predstojeće slave i proslave, ovaj recept je dobar izbor.
Predstavljamo vam recept za poznatu tortu "Greta Garbo".
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašičica šećera
- 4 kašičice brašna/oštrog/
- 300 gr. oraha mlevenih
- Prvi premaz:
- 120 gr šećera
- 50 g maslaca/margarina/
Drugi premaz:
- 120 g čokolade
- 120 g maslaca/margarina/
F i l:
- 12 žumanaca
- 8 kašičica šećera
- 1 dl mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 gr. maslaca/margarina/
Kore:
Belanca i šećer umutiti,pa dalje lagano mešajući kašikom dodavati brašno i mlevene orahe.
Od toga peći 3 kore u manjoj tepsiji ili 1 koru u velikoj tepsiji od rerne.
Staviti peć na laganiju temperaturu oko 180 stepeni na 20-25 min. Sve opet zavisi i od rerne.
Kad je pečena kora, ostaviti da se hladi i posle ju izrezati na 3 dela.
Premaz 1:
Šećer staviti na "vatru"da se topi i kad je postao smeđe/karamel/boje dodati u njega maslac i mešati kratko dok ne postane žitka karamel masa.
Sada sa tom vrućom masom tanko, tanko premazati kore. Čak se ne mora ni sve utrošiti. Premaz ne sme biti debeo, jer se nećete moći seći lepe kriške torte.
Premaz 2: Od čokolade i maslaca napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi, namazati ju na sve tri kore po onom karamelu.
Ostaviti da se stegne.
Fil: Kuvati na pari žumanca, šećer i mleko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodati izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksati.
Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već špinovani šećer i čokoladna glazura.
Fila ima dovoljno da se može bogato namazati cela torta.
Ukoliko vam ostane karamel preliva iskoristite ga na kraju, ostavite da se stvrdne, zatim ga izdrobite i pospite po površini torte.