Старинска торта ГРЕТА ГАРБО - Рецепт који су обожавали у бившој Југославији, спој карамеле и чоколаде чини је неодољивом
Уколико вам је потребна инспирација за предстојеће славе и прославе, овај рецепт је добар избор.
Представљамо вам рецепт за познату торту "Грета Гарбо".
Коре:
- 12 беланаца
- 12 кашичица шећера
- 4 кашичице брашна/оштрог/
- 300 гр. ораха млевених
- Први премаз:
- 120 гр шећера
- 50 г маслаца/маргарина/
Други премаз:
- 120 г чоколаде
- 120 г маслаца/маргарина/
Ф и л:
- 12 жуманаца
- 8 кашичица шећера
- 1 дл млека
- 2 ванилин шећера
- 250 гр. маслаца/маргарина/
Коре:
Беланца и шећер умутити,па даље лагано мешајући кашиком додавати брашно и млевене орахе.
Од тога пећи 3 коре у мањој тепсији или 1 кору у великој тепсији од рерне.
Ставити пећ на лаганију температуру око 180 степени на 20-25 мин. Све опет зависи и од рерне.
Кад је печена кора, оставити да се хлади и после ју изрезати на 3 дела.
Премаз 1:
Шећер ставити на "ватру"да се топи и кад је постао смеђе/карамел/боје додати у њега маслац и мешати кратко док не постане житка карамел маса.
Сада са том врућом масом танко, танко премазати коре. Чак се не мора ни све утрошити. Премаз не сме бити дебео, јер се нећете моћи сећи лепе кришке торте.
Премаз 2: Од чоколаде и маслаца направити глазуру и кад се глазура мало прохлади, намазати ју на све три коре по оном карамелу.
Оставити да се стегне.
Фил: Кувати на пари жуманца, шећер и млеко док се не згусне.У охлађено додати израђени маслац и све добро заједно измиксати.
Затим се филом мажу све три коре на којима је већ шпиновани шећер и чоколадна глазура.
Фила има довољно да се може богато намазати цела торта.
Уколико вам остане карамел прелива искористите га на крају, оставите да се стврдне, затим га издробите и поспите по површини торте.