Starinska "TORTA KATARINA" bila je omiljena na mnogim slavljima - Spoj oraha, badema i suvog voća praznik je za sladokusce
Poslastica idealna za hladne zimske dane, kada je dozvoljeno jesti malo "težu" hranu.
Predstavljamo vam recept za "Katarina tortu", koja je neodoljiva za sve ljubitelje tradicionalnih torti sa koricama. Evo kako se priprema i šta vam je potrebno za ovaj recept.
Sastav:
Kora: (mere za jednu koru, pečete ovakve dve)
3 jaja
3 kašike šećera
5 kašika oraha
1 kašika brašna
1 kašika kakaa
Preliv: (dovoljno za obe kore)
2 kašike šećera
150 ml vode
Kora 2:
5 belanaca
150 g šećera
75 g seckanih badema
75 g seckanih oraha
30 g suvog grožđa
30 g brusnica
2 kašike brašna
Fil:
5 žumanaca
4 jaja
8 kašika šećera
250 g putera
aroma vanile
Još:
200 ml slatke pavlake
Kora 1 i 3:
Odvojiti belanca od žumanaca. Dobro umutiti belanca dok se ne dobije čvrst sneg. U to dodajte šećer, potom žumanca. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa lagano, kašiku po kašiku dodati brašno, orahe i kakao.
Masu sipati u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, u okruglom plehu, prečnika 28 cm.
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ruba pleha.
Potrebne su vam dve ovakve kore.
Ove kore pre filovanja natopite sa prelivom.
Sastavite šećer i vodu, stavite na šporet da malo vri. Dovoljno je da se šećer istopi. Ovo vam je dovoljno da prelijete obe kore.
Kora 2:
Dobro umutiti belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i nastavite mutiti dok belanca ne budu baš čvrsta. U posebnoj posudi izmešajte badem, orahe, suvo grožđe, brusnicu i brašno.
Po želji suvo grožđe možete staviti da odstoji prethodno u rumu.
Lagano dodajte tu smesu u belanca. Mikser smanjite na najmanje, ili ga isključite, pa masu dodajte u belanca mešajući kašikom, lagano. Vodite računa da vam belanca ne padnu.
Masu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Ovoj kori je potrebno da se fino isuši. Trebaće vam nešto više vremena nego za prvu koru da je ispečete.
Fil:
Umutiti cela jaja, žumanca i šećer mikserom. Masu kuvati na pari.
Kada je fil skuvan ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen puter. Najbolje je da mutite puter koji je fino omekšao.
Dodajte aromu vanile u fil.
Filujte kora1 - fil - kora 2 - fil - kora3 - fil.
Ne zaboravite da kore 1 i 3 natopite prelivom.
Od gore tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, prenosi Kulinarka.