Старинска "ТОРТА КАТАРИНА" била је омиљена на многим слављима - Спој ораха, бадема и сувог воћа празник је за сладокусце
Посластица идеална за хладне зимске дане, када је дозвољено јести мало "тежу" храну.
Представљамо вам рецепт за "Катарина торту", која је неодољива за све љубитеље традиционалних торти са корицама. Ево како се припрема и шта вам је потребно за овај рецепт.
Састав:
Кора: (мере за једну кору, печете овакве две)
3 јаја
3 кашике шећера
5 кашика ораха
1 кашика брашна
1 кашика какаа
Прелив: (довољно за обе коре)
2 кашике шећера
150 мл воде
Кора 2:
5 беланаца
150 г шећера
75 г сецканих бадема
75 г сецканих ораха
30 г сувог грожђа
30 г брусница
2 кашике брашна
Фил:
5 жуманаца
4 јаја
8 кашика шећера
250 г путера
арома ваниле
Још:
200 мл слатке павлаке
Кора 1 и 3:
Одвојити беланца од жуманаца. Добро умутити беланца док се не добије чврст снег. У то додајте шећер, потом жуманца. Смањити миксер на најмању брзину па лагано, кашику по кашику додати брашно, орахе и какао.
Масу сипати у плех који сте претходно подмазали и посули брашном, у округлом плеху, пречника 28 цм.
Кору пеците у загрејаној рерни на 180 степени, док се лагано не одвоји од руба плеха.
Потребне су вам две овакве коре.
Ове коре пре филовања натопите са преливом.
Саставите шећер и воду, ставите на шпорет да мало ври. Довољно је да се шећер истопи. Ово вам је довољно да прелијете обе коре.
Кора 2:
Добро умутити беланца у чврст снег. Додајте шећер и наставите мутити док беланца не буду баш чврста. У посебној посуди измешајте бадем, орахе, суво грожђе, брусницу и брашно.
По жељи суво грожђе можете ставити да одстоји претходно у руму.
Лагано додајте ту смесу у беланца. Миксер смањите на најмање, или га искључите, па масу додајте у беланца мешајући кашиком, лагано. Водите рачуна да вам беланца не падну.
Масу сипајте у плех који сте претходно подмазали и посули брашном. Пеците у загрејаној рерни на 150 степени. Овој кори је потребно да се фино исуши. Требаће вам нешто више времена него за прву кору да је испечете.
Фил:
Умутити цела јаја, жуманца и шећер миксером. Масу кувати на пари.
Када је фил скуван оставити да се охлади. У хладан фил додајте умућен путер. Најбоље је да мутите путер који је фино омекшао.
Додајте арому ваниле у фил.
Филујте кора1 - фил - кора 2 - фил - кора3 - фил.
Не заборавите да коре 1 и 3 натопите преливом.
Од горе торту украсити умућеном слатком павлаком или шлагом, преноси Кулинарка.