ХРСКАВИЈА и слађа ПИТА од ове не постоји - Пуна чоколаде, КЕКСА и ораха, а сируп преко ње је чини невероватно СОЧНОМ
Сви добро знамо да је баклава само једна, и то са орасима. Ова баклава се још назива и мрак баклава
Ако волите колаче који спајају савршен баланс хрскавих, сочних и богатих укуса, ова пита је прави избор за вас. Пуна чоколаде, кекса и ораха, са додатком сирупа који је чини невероватно сочном, она је права посластица која ће освојити све љубитеље слаткиша.
Сваки залогај доноси не само савршен спој текстура, већ и неодољив мирис који се шири из пећнице док се пита пече. Једноставна за припрему, а ипак луксузног укуса, ова пита ће вас уверити да хрскавији и слађи десерт од ње заиста не постоји!
Састојци:
- 300г млевених ораха,
- 150г млевеног кекса,
- 150г чоколаде,
- 6 кашика гриза,
- 150мл уља,
- 5 кашика шећера,
- око 150 мл воде,
- 12 кора за баклаву
Сируп:
- 700 мл воде,
- 600г шећера
Још:
уље и вода за премазивање кора (заједно 100мл)
Припрема:
Прво правимо сируп јер он мора бити хладан. Ставимо шећер и воду да прокувају и кувају око 15 минута, да се добије фини густи сируп којим ћемо баклаву заливати. Оставимо да се скроз охлади па онда припремамо баклаву за печење.
Помешати све састојке за баклаву, умесити са водом и уљем који су наведени у састојцима. Треба да се добије не јако чврста маса али фино сједињена.
Ставити прву кору па премазати са помешаним водом и уљем (наведено под “још”), па пребацити другу кору коју мало мање намажемо и по ивици ставимо 1/6 смесе коју смо умутили
Савијемо ивице, да нам не би при печењу цурило, па уроламо. Тако урадимо са свих 6x по 2 коре. Послажемо у поуљен плех и ставимо да се пече на 220 степени у претходно загрејану рерну све док баклава не добије златно жуту до светло браон боју.
Извадимо баклаву па је прелијемо хладним сирупом и оставимо да се потпуно охлади, па послужимо.
Пријатно!