HRSKAVIJA i slađa PITA od ove ne postoji - Puna čokolade, KEKSA i oraha, a sirup preko nje je čini neverovatno SOČNOM
Svi dobro znamo da je baklava samo jedna, i to sa orasima. Ova baklava se još naziva i mrak baklava
Ako volite kolače koji spajaju savršen balans hrskavih, sočnih i bogatih ukusa, ova pita je pravi izbor za vas. Puna čokolade, keksa i oraha, sa dodatkom sirupa koji je čini neverovatno sočnom, ona je prava poslastica koja će osvojiti sve ljubitelje slatkiša.
Svaki zalogaj donosi ne samo savršen spoj tekstura, već i neodoljiv miris koji se širi iz pećnice dok se pita peče. Jednostavna za pripremu, a ipak luksuznog ukusa, ova pita će vas uveriti da hrskaviji i slađi desert od nje zaista ne postoji!
Sastojci:
- 300g mlevenih oraha,
- 150g mlevenog keksa,
- 150g čokolade,
- 6 kašika griza,
- 150ml ulja,
- 5 kašika šećera,
- oko 150 ml vode,
- 12 kora za baklavu
Sirup:
- 700 ml vode,
- 600g šećera
Još:
ulje i voda za premazivanje kora (zajedno 100ml)
Priprema:
Prvo pravimo sirup jer on mora biti hladan. Stavimo šećer i vodu da prokuvaju i kuvaju oko 15 minuta, da se dobije fini gusti sirup kojim ćemo baklavu zalivati. Ostavimo da se skroz ohladi pa onda pripremamo baklavu za pečenje.
Pomešati sve sastojke za baklavu, umesiti sa vodom i uljem koji su navedeni u sastojcima. Treba da se dobije ne jako čvrsta masa ali fino sjedinjena.
Staviti prvu koru pa premazati sa pomešanim vodom i uljem (navedeno pod “još”), pa prebaciti drugu koru koju malo manje namažemo i po ivici stavimo 1/6 smese koju smo umutili
Savijemo ivice, da nam ne bi pri pečenju curilo, pa urolamo. Tako uradimo sa svih 6x po 2 kore. Poslažemo u pouljen pleh i stavimo da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanu rernu sve dok baklava ne dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.
Izvadimo baklavu pa je prelijemo hladnim sirupom i ostavimo da se potpuno ohladi, pa poslužimo.
Prijatno!