Salčići puni PEKMEZA koji se tope u ustima - Listaju se kao knjiga, a svaki ZALOGAJ vraća u detinjstvo
Ljubitelji starinskih kolača teško će odoleti štrudlama, krofnama i salčićima. Ove poslastice uglavnom su bile glavne zvezde nedeljnog ručka.
Salčići puni pekmeza pravi su izbor za sve koji žele da uživaju u jednostavnom, ali neodoljivom slatkom zalogaju.
Ovi mekani, prhki kolačići listaju se poput stranica knjige, a svaki zalogaj vraća nas u detinjstvo, podsećajući na mirisne, domaće deserte koje su pripremale bake. Bogat pekmez u sredini, zajedno sa savršeno hrskavom koricom, stvara kombinaciju koju je teško odoleti.
Bilo da ih spremate za porodični užitak ili kao posluženje za goste, salčići sa pekmezom sigurno će osvojiti sve koji ih probaju.
Sastojci:
1 kg mekog brašna
250 ml vode
250 ml mleka
kocka svežeg kvasca
4 žumanca
pola kafene kašičice soli
2 kašike šećera
100 ml ulja
čašica rakije
500 gr sala
domaći pekmez
150 gr šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Sipajte 100 ml mleka u šerpicu, pa ga stavite na ringlu da se malo zagreje. Skinite šerpicu sa šporeta, dodajte kafenu kašičicu kristal šećera, supenu kašiku brašna i izmrvljen kvasac, pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, biće vam potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo.
U veliku vanglu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, ostatak kristal šećera, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo obavezno sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna i sve sjedinite.
Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu od pola centimetra. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata.
Isti postupak ponovite još dva puta - rastanjite testo oklagijom, premažite ga salom, preklopite, pa ostavite da "odmara", ovoga puta po 15 minuta.
Četvrti put rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite pekmezom, pa ivice testa blago zatvorite, bez pritiskanja. Ređajte salčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa stavite salčiće da se peku. Kad se blago zarumene, to je znak da su gotovi.
Tokom pečenja nikako nemojte otvarati rernu, jer će salčići splasnuti.
Vruće salčiće uvaljajte u prah šećer i služite.
Prijatno!