Салчићи пуни ПЕКМЕЗА који се топе у устима - Листају се као књига, а сваки ЗАЛОГАЈ враћа у детињство
Љубитељи старинских колача тешко ће одолети штрудлама, крофнама и салчићима. Ове посластице углавном су биле главне звезде недељног ручка.
Салчићи пуни пекмеза прави су избор за све који желе да уживају у једноставном, али неодољивом слатком залогају.
Ови мекани, прхки колачићи листају се попут страница књиге, а сваки залогај враћа нас у детињство, подсећајући на мирисне, домаће десерте које су припремале баке. Богат пекмез у средини, заједно са савршено хрскавом корицом, ствара комбинацију коју је тешко одолети.
Било да их спремате за породични ужитак или као послужење за госте, салчићи са пекмезом сигурно ће освојити све који их пробају.
Састојци:
1 кг меког брашна
250 мл воде
250 мл млека
коцка свежег квасца
4 жуманца
пола кафене кашичице соли
2 кашике шећера
100 мл уља
чашица ракије
500 гр сала
домаћи пекмез
150 гр шећера у праху за посипање
Припрема:
Сипајте 100 мл млека у шерпицу, па га ставите на ринглу да се мало загреје. Скините шерпицу са шпорета, додајте кафену кашичицу кристал шећера, супену кашику брашна и измрвљен квасац, па све размитуте и оставите 15 минута да се квасац активира.
Оставите три супене кашике брашна са стране, биће вам потребно да га сједините са салом којим ћете премазивати тесто.
У велику ванглу сипајте остатак брашна, додајте воду, преостало млеко, активиран квасац, жуманца, остатак кристал шећера, уље, ракију и со, па умесите тесто и оставите га на топлом да се удвостручи.
Сало обавезно самељите на машини за месо, додајте му три кашике брашна и све сједините.
Тесто пребаците на радну површину и истањите га оклагијом на дебљину од пола центиметра. Премажите га трећином сала, па га преклопите на три једнака дела. Добијену траку преклопите још три пута, на три једнака дела, па оставите тесто да одстоји пола сата.
Исти поступак поновите још два пута - растањите тесто оклагијом, премажите га салом, преклопите, па оставите да "одмара", овога пута по 15 минута.
Четврти пут растањите тесто оклагијом на дебљину од једног центиметра, исеците га на правоугаонике, намажите пекмезом, па ивице теста благо затворите, без притискања. Ређајте салчиће у тепсију обложену папиром за печење.
Загрејте рерну на 200 степени, па ставите салчиће да се пеку. Кад се благо зарумене, то је знак да су готови.
Током печења никако немојте отварати рерну, јер ће салчићи спласнути.
Вруће салчиће уваљајте у прах шећер и служите.
Пријатно!