Tito je obožavao ovo JELO - Recept za višegradski slatki kupus sa mesom, lako i brzo se priprema, a ukus je neponovljiv
Spremite ga ukućanima i uživajte u ukusu. Jelo se lako i jednostavno priprema, a veoma je hranljivo i ukusno.
Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo istaknuti lideri, već i strastveni gurmani koji su uživali u bogatstvu ukusa i tradiciji hrane. Njihova ljubav prema kuhinji oživljava kroz jedan od omiljenih specijaliteta – slatki "višegradski" kupus sa mesom i krompirom.
Ovaj recept donosi iskustvo koje možete ponovo doživeti i u vlastitom domu, kao što je nekad obožavala cela Jugoslavija.
Sastojci:
1 veća glavica kupusa
Oko 1 kg junećeg buta
2 manja crna luka
1 paprika
200 g krompira
2-3 paradajza
1 veza zelenja za supu
2 lovorova lista
Malo belog vina
Peršun
So i biber po ukusu
Priprema:
Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu premazanu sa malo ulja.
Na meso složite iseckan kupus, grubo seckani crni luk, papriku i krompir.
Dodajte paradajz iseckan po vašoj želji, vino, peršun, so, biber i lovorov list.
Sipajte vodu da prekrije sve sastojke i pokrijte šerpu poklopcem.
Krčkajte na niskoj temperaturi oko dva sata.
Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najistančanije ukuse, baš kao što su to činili Jovanka i Tito. Uživajte u mirisu i ukusu ovog tradicionalnog jela koje povezuje generacije i donosi duh nekih boljih vremena.
Srbija Danas/ Kurir stil/ prenela: D.M.