Тито је обожавао ово ЈЕЛО - Рецепт за вишеградски слатки купус са месом, лако и брзо се припрема, а укус је непоновљив
Спремите га укућанима и уживајте у укусу. Јело се лако и једноставно припрема, а веома је хранљиво и укусно.
Јованка и Јосип Броз Тито нису били само истакнути лидери, већ и страствени гурмани који су уживали у богатству укуса и традицији хране. Њихова љубав према кухињи оживљава кроз један од омиљених специјалитета – слатки "вишеградски" купус са месом и кромпиром.
Овај рецепт доноси искуство које можете поново доживети и у властитом дому, као што је некад обожавала цела Југославија.
Састојци:
1 већа главица купуса
Око 1 кг јунећег бута
2 мања црна лука
1 паприка
200 г кромпира
2-3 парадајза
1 веза зелења за супу
2 ловорова листа
Мало белог вина
Першун
Со и бибер по укусу
Припрема:
Месо исеците на комаде и распоредите у дубљу шерпу премазану са мало уља.
На месо сложите исецкан купус, грубо сецкани црни лук, паприку и кромпир.
Додајте парадајз исецкан по вашој жељи, вино, першун, со, бибер и ловоров лист.
Сипајте воду да прекрије све састојке и покријте шерпу поклопцем.
Крчкајте на ниској температури око два сата.
Овај једноставан, али изузетно укусан рецепт сигурно ће задовољити и најистанчаније укусе, баш као што су то чинили Јованка и Тито. Уживајте у мирису и укусу овог традиционалног јела које повезује генерације и доноси дух неких бољих времена.
Србија Данас/ Курир стил/ пренела: Д.М.