Има више ВИТАМИНА Ц него поморанџе и ЛИМУН - Паприка јача имунитет и спречава упале у организму, спада у најздравије поврће
Обавезно је уврстите у исхрану ове јесени и зиме, а време је за припрему зимнице и популарног ајвара.
Паприка је најпопуларније поврће у нашој исхрани, али да ли знате колико су паприке здраве и зашто их нутриционисти препоручују? У овом тексту ћемо истражити нутритивне вредности, здравствене предности и начине како да најбоље искористите паприку у свакодневној исхрани.
Нутритивна вредност паприке
Паприка је богата витаминима, посебно витамином Ц, који игра кључну улогу у јачању имуног система. Занимљиво је да црвена паприка садржи чак три пута више витамина Ц него поморанџа! Осим тога, паприке су извор витамина А, К1, Е, Б6 и фолата. Ово поврће садржи и значајне количине влакана, што помаже правилном варењу и одржавању здраве телесне тежине.
Здравствене предности паприке
Јачање имунитета: Захваљујући високом садржају витамина Ц, паприка помаже у одржавању здравог имунолошког система и смањењу ризика од прехладе и других инфекција.
Здравље очију: Црвене паприке богате су антиоксидантима попут лутеина и зеаксантина, који су кључни за здравље очију. Ови антиоксиданти могу помоћи у превенцији дегенерације макуле, која може довести до губитка вида у старости.
Антиинфламаторно дејство: Паприке садрже спојеве попут капсаицина, који имају антиинфламаторна својства. Капсаицин може смањити упале у организму и пружити олакшање код хроничних стања попут артритиса.
Помаже у регулисању телесне тежине: Паприке имају врло мало калорија, али су богате влакнима, што их чини идеалним избором за оне који желе да смање телесну тежину или одржавају здраву линију. Влакна помажу у одржавању осећаја ситости, што може смањити потребу за уносом додатних калорија.
Здравље коже: Због високог садржаја витамина Ц и Е, паприке помажу у одржавању здраве коже. Витамин Ц подстиче производњу колагена, што може допринети еластичности и здравом изгледу коже.
Како укључити паприку у исхрану?
Паприка је изузетно свестрана намирница и може се користити на много начина. Можете је јести свежу у салатама, печену као прилог, или као главни састојак у различитим јелима. Паприка се често користи у припреми јела попут сарми, печене паприке или ајвара, што су омиљена традиционална јела у многим домаћинствима. Такође, због ниског садржаја калорија, паприке су одличан додатак у исхрани за оне који прате унос калорија.
Паприка и здравље срца
Захваљујући богатом садржају антиоксиданата, паприка помаже у смањењу оксидативног стреса и може допринети смањењу ризика од срчаних обољења. Флавоноиди из паприке помажу у одржавању еластичности крвних судова и смањењу крвног притиска, што директно утиче на здравље срца.
Закључак
Паприке нису само укусан и шарен додатак јелима, већ и право благо за ваше здравље. Њихова способност да јачају имунитет, подрже здравље срца и побољшају изглед коже чини их неизоставним делом сваке здраве исхране. Редовна конзумација паприке може вам помоћи да се осећате боље и да допринесете укупном здрављу.