Recept za VASINU TORTU - Postupak za najlepšu poslasticu našeg detinjstva, podsetite se ukusa koji je fenomenalan
Postupak je malo zahtevniji, ali se trud na kraju isplati, svi će uživati u ovom slatkišu.
Vasina torta obeležila je detinjstvo mnogih i rođendanske proslave nisu mogle da prođu bez ove poslastice. U prilogu je recept za ovu tortu, ukoliko ste se uželeli ukusa.
Kora
- 5 krupnijih belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 žumanaca
- 1 kašika mekog brašna
- 50 g mlevenih oraha
- 40 g rendane čokolade
Fil od oraha, čokolade i pomorandže
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml mleka
- 125 g šećera
- 60 g otopljene crne čokolade
- 10 kašika pomorandžinog soka
- malo izrendane korice od pomoradže
- 150 g putera sobne temperature
Šam sa špinovanim šećerom:
- 4 belanca
- 250 g šećera
- 150 ml vode
Čokoladni preliv
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
- 1 kašika mleka
- malo putera
Kora: umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam (shaum).
Dodavati jedno po jedno žumance i lagano ih umešati, samo prevrćući šam, varjačom, odozdo na gore.
Isto tako dodati brašno, mlevene orahe i čokoladu, pazeći da šam što manje splasne.
Obložiti okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Ispeći koru, na 180 C oko 25 min (zavisi od vaše rerne). Izvaditi koru iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja.
Fil: mikserom mutiti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari oko 5 minuta (žumanca se ovde kuvaju kratko samo radi termičke obrade). Ohladiti ih potpuno.
Kada se ohlade, spojiti ih sa prethodno umućenim puterom.
Popariti 200 g mlevenih oraha sa vrućim mlekom u kome je rastvoreno 125 g šećera. U mlaku smesu dodati otopljenu čokoladu, narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.
Kada se krem od jaja i putera ohladio, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.
Pošto se korica ohladila, stavili smo je na tacnu za služenje, sada stavimo i obruč nazad oko nje, pa preko kore nanesemo fil.
Dobro ohladiti.
Šam (shaum). Ovo je jedina razlika između Jeleninog recepta Vasine torte i recepta moje mame. Mama ga nije kuvala na pari dok je čvrsto umućenim belancima dodavala ušpinovan šečer.
Kao što vam rekoh već, ja sam napravila na Jelenin način, mada mislim da neke prevelike razlike ne postoje.
Dakle. Ušpinovati šećer sa vodom, to već sigurno znate dok se ne naprave oni beli mehurići, tačnije sve do trenutka dok smesa ne dostigne gustinu gušćeg meda.
Za to vreme, kada vidite da se špinovanje privodi kraju, istovremeno završavate mućenje belanaca (jako je važno da se čvrsto umute), stavljate ih da se kuvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodajete u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer. Ovde je jedino važna sinhronizacija i pravi tajming. Sve ostalo jednostavno.
Sve dobro umutiti jedno 5 minuta od trnutka kada se dodaje ušpinovan šećer.
Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo iz obruča, nožem poravnati sve u krug, pa vratiti obruč, bez stezanja obruča i pažljivo naneti šam, ali nikako ne pritiskati, onoliko čvrsto da ne ostane vazduh (rupe) unutar šama. Skinuti obruč i opet vrućim nožem (poparen vrelom vodom) popraviti ako je negde neophodno. Ostaviti najbolje preko noći da se dobro ohladi.
Čokoladna glazura: rastopiti čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera (ako ne želite da imate baš hrskavu koricu, koja se malo teže seče, a da ne puca) i preko hladne torte prelijte glazuru, malo mrdajte tortu da čokolada pocuri preko ivica na dole. Glazuru nemojte stavljati preko tolog šama.
Neponovljiv ukus, sećanje i mirisi detinjstva, piše Kulinarka.