mist
13°C
17.09.2024.
Beograd
eur
117.04
usd
105.4414
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TROVANJE U NAJAVI! Stručnjaci upozoravaju - Ovu HRANU BACAJTE ODMAH nakon ISTEKA ROKA, ukus i miris mogu zavarati, ostaju nepromenjeni

09.09.2024. 18:27
Prodavnica
Prodavnica / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Budite oprezni sa određenim proizvodima kao što su sveže meso, riba ili sirevi kao i bilo koji proizvodi koji se čuvaju i skladište na hladnom mestu, još dok su neotvoreni i u prodavnici.

Na njima se stvara bakterija koja uopšte ne menja ukus, miris ili teksturu, a hrana je zapravo kontaminirana, mada vi to ne možete primetiti.

Sigurno ste nekada na deklaraciji videli da je nekoj hrani istekao rok, ali ste je svejedno pojeli jer su ukus i miris bili nepromenjeni. Stručnjaci za hranu upozoravju na ovo, smatraju da može biti opasno. Neke bakterije koje se stvaraju na određenoj hrani ne menjaju njen ukus ili miris, pa vam se može dogoditi da se otrujete od hrane koja je imala sasvim dobar ukus.

Evo koje proizvode treba bacati odmah nakon isteka roka. Nemojte se kockati sa ovim.

Svež sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do 3 nedelje, prema rečima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate.

Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebali bi se baciti čim primetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvežiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi nedelju ili dve.

Salata od krompira

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste pre par dana pojeli par kašičica salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, pre nego uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

Iako svi većinu vremena dobro pazimo što jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari.

Meso
Meso / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Sveže meso

Kada je u pitanju sveže meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Što to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah spremiti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada sme stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma.

Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na zadatim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

Mleveno meso

Stručnjaci se slažu kako se mleveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, jagnjetini ili piletini. Kako je mleveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu "umešati" u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

Suhomesnati proizvodi

Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od ćuretine može trajati samo 3-5 dana, prema rečima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje dalje od tek narezanih, ali jednom kad otvorite pakiranje, opet se radi o 3-5 dana pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u frižideru

Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti ukus. Ipak, ako primetite da se miris salame promenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro ju omotati i staviti u zamrzivač gde može trajati i par meseci.

riba
riba / Izvor: Shutterstock

Sveže borovnice

Bez obzira gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike 3 dana nakon kupovine, a borovnice i nedelju dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno prano i narezano. Zeleno povrće može na sebi imati E coli, pa radi sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakiranju. Uostalom, ko želi jesti staru salatu…

Školjke

Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati otrovanje hranom. Dagnje, kamenice i ostale školjke moraju se pojesti u roku od 5 dana nakon kupovine, dok Jakobovu kapicu morate pojesti za tri dana. Ako osetite bilo kakav čudan miris, odmah je bacite.

Umaci iz staklene tegle

Možda vam se čini kako oni mogu trajati večno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što pre potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanku još više bakterija.

Senf može tako trajati i do godine dana u hladnjaku, namaz od paradajza mesec dana, a majoneza dva meseca. Ipak, ako primetite bilo kakve promene na proizvodu, odmah ga je najbolje baciti.

Jačanje imuniteta na PRIRODAN način - Evo šta već sada možete da uradite da biste spremno dočekali UDAR VIRUSA na jesen
Jačanje imuniteta na PRIRODAN način - Evo šta već sada možete da uradite da biste spremno dočekali UDAR VIRUSA na jesen

Jačanje imuniteta na PRIRODAN način - Evo šta već sada možete da uradite da biste spremno dočekali UDAR VIRUSA na jesen

16.09.2024. 15:24
Ova RIBA je NAJZDRAVIJA prema proceni LEKARA - Puna je proteina, odlična za kosu, kožu i probavni sistem
losos

Ova RIBA je NAJZDRAVIJA prema proceni LEKARA - Puna je proteina, odlična za kosu, kožu i probavni sistem

16.09.2024. 13:10
IZUZETNO BOLNA PROCEDURA - Miljana Kulić tri puta prekinula trudnoću, a sada je ponovo noseća, evo koje su moguće POSLEDICE procesa
Mijana Kulić

IZUZETNO BOLNA PROCEDURA - Miljana Kulić tri puta prekinula trudnoću, a sada je ponovo noseća, evo koje su moguće POSLEDICE procesa

16.09.2024. 09:22
Posle jednog gutljaja POTERAĆE VAS U TOALET - Čajevi koji su odlični za pokretanje metabolizma ujutru, hidriraju i detoksikuju
čaj

Posle jednog gutljaja POTERAĆE VAS U TOALET - Čajevi koji su odlični za pokretanje metabolizma ujutru, hidriraju i detoksikuju

16.09.2024. 07:43
ZATRUDNELA SA LJUBAVNIKOM, A MUŽ DAO ŠOK PREDLOG - Posle prevare niko nije očekivao ovakav razvoj događaja, svi misle jedno
Nokwazi

ZATRUDNELA SA LJUBAVNIKOM, A MUŽ DAO ŠOK PREDLOG - Posle prevare niko nije očekivao ovakav razvoj događaja, svi misle jedno

16.09.2024. 18:58
Šta ako neko NE ZNA DA LI JE KRŠTEN? Otac Blagoje razrešava DILEMU i otkriva kako crkva postupa u takvim okolnostima
Krštenje

Šta ako neko NE ZNA DA LI JE KRŠTEN? Otac Blagoje razrešava DILEMU i otkriva kako crkva postupa u takvim okolnostima

16.09.2024. 22:27
Nije samo POSAO! Evo šta POVEZUJE Jovanu Jeremić i Milicu Mitrović - Imaju identičan ukus, ali OVAJ DETALJ je svima privukao pažnju
Milica Mitrovic i Jovana Jeremić

Nije samo POSAO! Evo šta POVEZUJE Jovanu Jeremić i Milicu Mitrović - Imaju identičan ukus, ali OVAJ DETALJ je svima privukao pažnju

16.09.2024. 21:50
Lekari je MUČILI, trovali hranom i držali u sobi sa PACOVIMA dok se lečila od zavisnosti - Jednu od najlepših glumica ZAOVA strpala u LUDNICU, okrenula se Bogu pa TRAGIČNO SKONČALA
Frensis Farmer

Lekari je MUČILI, trovali hranom i držali u sobi sa PACOVIMA dok se lečila od zavisnosti - Jednu od najlepših glumica ZAOVA strpala u LUDNICU, okrenula se Bogu pa TRAGIČNO SKONČALA

16.09.2024. 18:58
ALARMANTNA SITUACIJA U SRBIJI! Hitno se oglasio MUP: Dunav rapidno raste, OVI datumi su najkritičniji - Delovi zemlje se spremaju za POPLAVE?
potraga

ALARMANTNA SITUACIJA U SRBIJI! Hitno se oglasio MUP: Dunav rapidno raste, OVI datumi su najkritičniji - Delovi zemlje se spremaju za POPLAVE?

17.09.2024. 10:25
MISTERIJA U SLUČAJU DANKE ILIĆ POSTAJE SVE VEĆA: U celu priču bila uključena i treća osoba - "Ta dvojica tog kapaciteta nisu sposobna da urade tako nešto"
Danka Ilić

MISTERIJA U SLUČAJU DANKE ILIĆ POSTAJE SVE VEĆA: U celu priču bila uključena i treća osoba - "Ta dvojica tog kapaciteta nisu sposobna da urade tako nešto"

17.09.2024. 10:06
Uhapšen Sergej Trifunović
Sergej Trifunović

Uhapšen Sergej Trifunović

17.09.2024. 10:32
UKRAJINA "PUCA" U KURSKU! Počela opasna ofanziva Rusije - Palo ključno uporište nakon teških brobi
Ukrajinska vojska

UKRAJINA "PUCA" U KURSKU! Počela opasna ofanziva Rusije - Palo ključno uporište nakon teških brobi

17.09.2024. 09:01